Holandija poslušala Putina: Rusijo, izvini!

Izvor: Vesti-online.com, 09.Okt.2013, 18:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Holandija poslušala Putina: Rusijo, izvini!

Holandija je uputila danas izvinjenje Rusiji zbog hapšenja ruskog diplomate proteklog vikenda u Hagu, što je izazvalo diplomatski sukob dve zemlje.

Putin tražio i dobio izvinjenje od Rusije zbog hapšenja ruskog diplomate

 


Ministar spoljnih poslova Holandije Frans Timermans naveo je u pisanoj izjavi da je istraga utvrdila da je hapšenje ruskog diplomate Dmitrija Borodina predstavljalo kršenje Bečke konvencije koja reguliše diplomatske odnose >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << između zemalja, uključujući i

diplomatski imunitet. "Zbog kršenja Konvencije Holandija upućuje izvinjenje Rusiji", navodi se u saopštenju.

 

 

Zbog hapšenja juče je reagovao ruski predsednik Vladimir Putin, koji je zatražio "izvinjenje" Holandije i rekao da se radi o grubom kršenju Bečke konvencije. Rusi su rekli da je holandska policija zadržala Borodina nekoliko sati i da ga je tukla.

 

Dmitrij Borodin, prvi sekretar ruske ambasade u Holandiji, priveden je iz svoje kuće tokom vikenda pošto su susedi zvali policiju i rekli da maltretira decu. Ruski mediji su javili da je diplomata sa lisicama odveden u policijsku stanicu, da je tučen i da je oslobođen tek ujutro bez ikakvog objašnjenja ili izvinjenja.

 

Timermans je ipak napisao da "razume" akciju policajaca koji su uhapsili Borodina, što kako navodi agencija AP, neće umiriti Rusiju koja zahteva da se kazne policajci koji su umešani u taj slučaj. U saopštenju holandskog ministra se navodi da će dve zemlje

"nastaviti pregovore" o toj situaciji.

Nastavak na Vesti-online.com...






Povezane vesti

Kako su Holanđani naljutili Putina

Izvor: NoviMagazin.rs, 10.Okt.2013, 11:06

Holandska policija uhapsila je nedavno savetnika ruske ambasade u Hagu Dmitrija Borodina zbog sumnje da je u alkoholisanom stanju tukao svoju decu, što je izazvalo diplomatski skandal između dve države i dovelo do kršenja Bečke konvencije koja garantuje diplomatski imunitet.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.