Holandija odgovorna za Srebrenicu

Izvor: RTS, 05.Jul.2011, 13:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Holandija odgovorna za Srebrenicu

Država Holandija odgovorna za smrt trojice muslimana posle pada Srebrenice u julu 1995. godine, presudio Apelacioni sud u Holandiji. Holandski kontingent UN nije smeo da trojicu Bošnjaka izruči snagama bosanskih Srba, saopštio sud.

Holandski apelacioni sud zaključio je danas da je država Holandija odgovorna za smrt trojice Bošnjaka posle pada Srebrenice u julu 1995. godine i naredio je vladi da plati odštetu njihovim porodicama.

"Sud je presudio da je holandska >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << država odgovorna za smrt ovih ljudi pošto holandski kontingent UN nije smeo da ih izruči snagama bosanskih Srba", izjavila je predstavnica za štampu tog suda u Hagu, preneo je Rojters.

Advokat odbrane Karlijn Teuben rekla je da će pažljivo proučiti presudu pre nego što odluči o eventualnom ulaganju žalbe, javio je AP.

Građansku parnicu protiv Holandije pokrenuli su Hasan Nuhanović, prevodilac kome su u Srebrenici ubijeni brat i otac, i porodica Rize Mustafića, koji je takođe ubijen.

Holandski Okružni sud je 2008. godine zaključio da Holandija nije odgovorna za neuspeh svojih trupa da zaštite srebreničku enklavu 1995. godine, a tužitelji su uložili žalbu na tu presudu.

Holandski pripadnici mirovnih snaga UN bili su zaduženi za takozvanu "bezbednu zonu" u Srebrenici, koju su u julu 1995. godine zauzele snage Vojske Republike Srpske.

Holandska vlada, koja je više puta bila meta optužbi zbog Srebrenice, tvrdila je da su UN ostavile na cedilu holandske vojnike pošto im nisu poslale vazdušnu podršku protiv srpskih snaga.

Današnja presuda bi, kako je naveo AP, mogla da omogući porodicama drugih žrtava masakra u Srebrenici da zatraže odštetu od Holandije.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.