Herojsko držanje Vojske Jugoslavije na ponos svima

Izvor: B92, 24.Mar.2018, 18:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Herojsko držanje Vojske Jugoslavije na ponos svima"

Podgorica -- Za sva vremena narodu ostaje kao putokaz i ponos herojsko držanje Vojske Jugoslavije u agresiji na našu državu, navode iz crnogorske Nove srpske demokratije.

Kako je saopšteno iz te stranke, danas se u Crnoj Gori sa tugom sećaju svih onih koji su stradali u tih 78 dana "mržnje, zla i iživljavanja NATO pakta koji je našu zemlju bombardovao bez odluke SB UN, brutalno gazeći međunarodno pravo".

Iz NOVE dalje navode da je na hiljade vojnika, rezervista >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i dobrovoljaca Vojske Jugoslavije iz Crne Gore sledilo duh svojih junačkih predaka odazivajući se pozivu da brane otadžbinu od najveće vojne sile koju svet pamti, a koja je, kako kažu, "ubijala decu, žene, stare, rušila bolnice, mostove".

"I strah nije zaledio grudi našem narodu i vojsci. Otpor koji smo pružili ušao je u vojne udžbenike mnogih država kao primer hrabrosti, požrtvovanja i strategije. Za sva vremena našem narodu ostaje kao putokaz i ponos herojsko držanje Vojske Jugoslavije", saopštila je NOVA, a prenose mediji iz CG.

NOVA je članica opozicionog Demokratskog fronta.

Povodom početka NATO agresije na SRJ saopštenjem su se oglasili i u Socijalističkoj narodnoj partiji Crne Gore.

Iz SNP-a navode da je bombardovanje Jugoslavije, uz stradanje pripadnika VJ i civila, kao i rušenje puteva, mostova, bolnica, aerodroma "jedna od najtamnijih mrlja na obrazu međunarodne zajednice".

"Naša je obaveza da se sa pijetetom sećamo žrtava bombardovanja, palih vojnika i nevinih civila među kojima je bilo i dece. Da se nikad ne zaboravi i da se nikad i nikome ne ponovi", zaključili su iz SNP-a.

NATO bombardovanje Jugoslavije, započeto bez odluke SB UN i protivno Povelji UN i međunarodnom pravu trajalo je 78 dana, od 24. marta do 9. juna 1999. godine.

Okončano je potpisivanjem Kumanovskog vojno-tehničkog sporazuma i donošenjem Rezolucije 1244 SBUN koja garantuje teritorijalni integritet tadašnje Savezne Republike Jugoslavije nad Kosovom i Metohijom.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

NOVA: Herojska odbrana Vojske Jugoslavije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Mar.2018

Za sva vremena našem narodu ostaje kao putokaz i ponos herojsko držanje Vojske Jugoslavije u NATO agresiji na našu državu, poručili su iz opozicione crnogorske Nove srpske demokratije (NOVA), povodom 19. godišnjice od početka bombardovanja Savezne Republike Jugoslavije 24. marta 1999. godine,...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.