Herceg Novi: Gran pri filmu „Iza brda”

Izvor: Politika, 08.Avg.2012, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Herceg Novi: Gran pri filmu „Iza brda”

Žiri 26. Filmskog festivala u Herceg Novom Vladimir Blaževski, predsednik, Milena Marković i Ademir Kenović jednoglasno je odlučio da Gran pri „Velika zlatna mimoza” pripadne filmu „Iza brda”, rumunskog reditelja Kristijana Munđijua. Nagrada je dodeljena za „sveobuhvatnost autorskog zahvata u tretiranju nedovoljno istraženih dilema unutar stvarnosti ove regije”.

Zlatna mimoza za režiju pripala je rediteljki Aidi Begić za film „Djeca”.

Zlatna mimoza za >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << najbolju mušku ulogu dodeljena je ravnopravno Branimiru Popoviću za ulogu u filmu „As pik – loša sudbina” reditelja Draška Đurovića i Emiru Hadžihafisbegoviću za ulogu u filmu „Smrt čoveka na Balkanu”, reditelja Miroslava Momčilovića.

Zlatna mimoza za najbolju žensku ulogu pripala je Mariji Pikić za ulogu u filmu „Djeca”.

Zlatna mimoza za najbolji scenario dodeljuje se Miroslavu Momčiloviću za scenario filma „Smrt čoveka na Balkanu”, najbolji kamerman po oceni žirija je Matyas Erdel za film „Žena koja je obrisala suze”, Teone Strugar Mitevske, a Bojan Vuletić dobio je Specijalno priznanje žirija za „Praktični vodič kroz Beograd”.

Kada je reč o dokumentarnom filmu, odluke žirija u sastavu Dragomir Zupanc, predsednik, Gena Teodosievska i Ivan Marinović, takođe su donete jednoglasno. Gran Pri je dodeljen filmu „Drugi”, holandskog rediteljskog tandema Vilema Timersa i Ilje Kok.

Specijalna nagrada dodeljuje se filmu „O osetljivosti”, reditelju iz Srbije Ivici Vidanoviću, kao i filmu „Dođoh, pa idem”, mladog turskog reditelja Metina Akdemira.

K.R.

objavljeno: 08.08.2012.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.