Hemijsko čišćenje vode u Užicu počeće u ponedeljak

Izvor: Studio B, 29.Dec.2013, 19:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hemijsko čišćenje vode u Užicu počeće u ponedeljak

Užički Vodovod od sutra kreće sa hemijskim prečišćavanjem vode od algi iz akumulacije Vrutci, zbog čije pojave je u ovom gradu već četri dana zabranjeno korišćenje vode za piće i kuvanje.

Tehnički direktor Vodovoda Dragoljub Kostić najavio je da će sutra početi montaža opreme na cevovodu sirove vode, koji ide od Vrutaka do postrojenja na užičkim Terazijama.  

"Montaža pumpi će početi sutra na crpnoj stanici u Turici. U toku dana ćemo početi doziranje >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << hlor-dioksida, a posle 48 sati počećemo ispitivanje vode u Fabrici vode. Kada iz postrojenja dobijemo zadovoljavajuću čistu vodu, prelazimo na čicšćenje gradske vodovodne mreže od algi", kazao je Kostić.   

On je istakao da je hlor-dioksid skoro tri puta efikasnije sredstvo od hlora i da je efikasno i pouzdano za upotrebu. "Ova tehnologija prečišćavanja vode već nekoliko godina se koristi u Kruševcu. Bezbedna je, ali i veoma skupa, pa se zbog toga ne koristi u redovnoj proceduri", istakao je Kostić.   

On je rekao da će oprema koštati 5.000 evra, a upotreba hlor-dioksida, koji se dodaje na već postojeću tehnologiju, 400 evra dnevno. "Ovo je šok terapija i privremeno rešenje zbog cene. Koristićemo ga dok ne postignemo rezultate", naglasio je Kostić.

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.