Helsinški odbor o Pravnom fakultetu

Izvor: B92, 26.Sep.2008, 02:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Helsinški odbor o Pravnom fakultetu

Beograd -- Izveštaj Helsinškog odbora za ljudska prava o stanju u Srbiji, u kojem se nalazi i spisak članova "antihaškog lobija Pravnog fakulteta", izazvao burne reakcije.

Uz kritike aktuelne političke situacije u zemlji, u izveštaju je naveden i spisak profesora Pravnog fakulteta u Beogradu koji, kako se navodi, čine antihaški lobi u Srbiji. Pravni fakultet je u javnom oglasu odbacio sve optužbe koje su mu upućene.

U izveštaju "Samoizolacija: realnost ili >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << cilj", na čijoj je naslovnoj strani karta Srbije bez Kosova, na nešto više od 500 strana analizira se politička situacija u zemlji u protekloj godini.

U izveštaju se, između ostalog, Pravni fakultet u Beogradu označava kao uporište srpskog nacionalističkog projekta, učesnik u antievropskoj kampanji, stub režima Slobodana Miloševića i protivnik Haškog tribunala.

U izveštaju je naveden i spisak 51 profesora Pravnog fakulteta koji su 2001. godine potpisali inicijativu za ocenu ustavnosti uredbe o saradnji sa Tribunalom u Hagu.

Pomenuta inicijativa prva je u nizu oglašavanja koja će uslediti u kontinuitetu i grupi doneti epitet antihaškog lobija, navodi se u izveštaju.

Predsednica Helsinškog odbora Sonja Biserko je gostujući u emisiji "Poligraf" izjavila i da profesori na Pravnom primoravaju studente da za diplomski rad pišu odbranu Vojislavu Šešelju. Ona smatra da je takvo ponašanje nedopustivo, posebno u zemlji koja pretenduje da bude član Evropske unije.

Za javnost u Srbiji nepoznanica je ko su stručnjaci koji su napisali izveštaj. Njihova imena nije htela da otkrije ni Sonja Biserko, koja kaže da je to politika Helsinškog odbora. Sporna je i naslovna strana na kojoj je prikazana Srbija bez Kosova, a za koju Sonja Biserko kaže da treba metaforično da ukaže da Srbija još nema precizan stav da li želi ili ne želi u Evropsku uniju.

Na Fakultetu odbacuju sve navode i ističu da je normalno da u ustanovi koja ima veliki broj studenata i zaposlenih ima različitih političkih opcija i stavova.

"Ne treba mešati individualne nastupe tih ljudi koji nastupaju kao građani u odnosu na ono što rade ovde na Fakultetu. Znači, inputiranje da su udžbenici zastareli, da se neko ovde ideološki indoktrinira na nastavi i vežbama - potpuno su apsurdni", kaže Miodrag Jovanović, prodekan za nauku na Pravnom fakultetu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

DULE SAVIĆ: SONJA BISERKO JE FAŠISTA!

Izvor: Press, 26.Sep.2008

Kao što danas Helsinški odbor ubraja neke ljude u nepodobne, isto tako su oficiri Trećeg rajha stavljali Srbe na crne liste!. .Izveštaj Helsinškog odbora za ljudska i manjinska prava, u kome je objavljena "crna lista" javnih ličnosti koje se, navodno, protive evropskoj perspektivi Srbije,...

Nastavak na Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.