Havisto: Zapadni Balkan treba da postane deo EU

Izvor: B92, 01.Okt.2019, 18:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Havisto: Zapadni Balkan treba da postane deo EU

Ministar spoljnih poslova Finske Peka Havisto izjavio je u Beogradu da njegova zemlja podržava proširenje EU i da Zapadni Balkan treba da postane deo Unije.

"Finska podržava proširenje EU, pregovori treba da se nastave sa Srbijom i Crnom Gorom, nadam se da će doći do napretka i sa Albanijom i Severnom Makedonijom, jer Zapadni Balkan treba da se priključi Uniji, a ne da gleda sa strane", rekao je Havisto na konferenciji za medije posle razgovora sa šefom srpske diplomatije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Ivicom Dačićem.

Havisto je kazao da Evropa prolazi kroz teško vreme, da je okupirana Bregzitom, i dodao da se nada da će Zapadni Balkan biti važan deo EU.

Šef finske diplomatije je rekao i da je Finska posvećena dijalogu Beograda i Prištine, da je dobra volja obe strane veoma važna.

"Mi smo rekli kosovskim liderima da takse (od 100 odsto na uvoz robe iz Srbije) treba da budu ukinute, a oni su kazali da na njih negativno utiču aktivnosti (Srbije) na povlačenju priznanja nezavisnosti Kosova", kazao je Havisto.

On je naveo da se Finska nada da će Srbija primeniti preporuke međunarodnih institucija u vezi s izborima.

Dačić je na istoj konferenciji izrazio zadovoljstvo zbog posete Havista jer Finska trenutno predsedava Evropskoj uniji i zbog toga što se u ovoj godini obeležava 90. godišnjica diplomatskih odnosa dve zemlje.

"Bilateralni odnosi su dobri, ali nisu dovoljno razvijeni, mogu da budu znatno bolji, postoji niz oblasti u kojima dve zemlje mogu uspešno da sarađuju", rekao je Dačić.

On je kazao da je robna razmena dve zemlje iznosila 150 miliona evra u 2018. godini, ocenio da može da bude mnogo viša, kao i investicije, i dodao da je Srbija spremna da radi na unapređenju ekonomske saradnje.

Dačić je zahvalio Finskoj na podršci evrointegracijama Srbije.

"U Evropskoj uniji postoje zemlje koje smatraju da treba usporiti proces proširenja, dok EU ne reši svoje probleme. Finska podržava proširenje, a mi smo spremni da učestvujemo u svim inicijativama koje ona ima u tom pogledu", naveo je Dačić.

On je rekao da je s finskim ministrom razgovarao i o srpskoj unutrašnjoj situaciji, o izborima na Kosovu i u Srbiji i dijalogu Beograda i Prištine i dodao da mu je kazao da Srbija želi da se dijalogom dođe do obostrano prihvatljivog rešenja.

Dačić je naveo da će Srbija ispuniti preporuke Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR), savetodavne institucije OEBS-a, u vezi s izborima i dodao da misli da deo srpske opozicije najavljuje bojkot zbog "bojazni od rezultata izbora".

Havisto i Dačić su ranije danas u Arhivu Jugoslavije otvarili izložbu "Beograd – Helsinki, 90 godina diplomatskih odnosa".

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Šef finske diplomatije sa Dačićem: Zapadni Balkan treba da postane deo EU

Izvor: Danas, 01.Okt.2019

Ministar spoljnih poslova Finske Peka Havisto izjavio je danas u Beogradu da njegova zemlja podržava proširenje EU i da Zapadni Balkan treba da postane deo Unije. Članak Šef finske diplomatije sa Dačićem: Zapadni Balkan treba da postane deo EU se pojavljuje prvo na Dnevni list Danas.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.