Izvor: Mondo, 14.Dec.2018, 19:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Haradinaj: Pozivam Vojsku Srbije da nam bude partner

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj pozvao je večeras sve vojske u regionu, kao i Vojsku Srbije, na partnerstvo sa tzv. Oružanim snagama Kosova.

Foto: Tanjug/AP Photo/Visar Kryeziu

Na svečanosti povodom transformacije Bezbednosnih snaga Kosova (BSK), Haradinaj je poručio da su Albanci na Kosovu, kao "najstariji narod na Balkanu", sada samo formirali vojsku Kosova.

"Mi dolazimo sa >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << mirom i poslednja vojska se postrojava uz vojske mira. I vojnici Ibrahima Rugove su se danas obradovali, ali tome su se obradovali i vojnici Adema Jašarija. Mi smo smelo opredeljeni da branimo mir i nećemo dozvoliti da se naša vojska okrene protiv svog naroda", rekao je Haradinaj.

Ambasadori odbili da dođu na ceremoniju u Prištini?

Predsednik Kosova Hašim Tači rekao je da je današnje glasanje za zakone o transformaciji BSK pokazalo jedinstvo koje, prema njemu treba sačuvati i negovati.

"Danas su sve političke partije Kosova bez razlike, pokazale da, kada je u pitanju interes Kosova, njeno zajedničko dobro i dobro budućih generacija, prevazilaze uske partijske interese i glasaju za Kosovo. Tražim da jedinstvo koje je danas pokazano sačuvamo i u drugim značajnim procesima koji nas očekuju", rekao je Tači.

Kosovo dobilo vojsku: Albanci slave! (VIDEO)

Kazao je da će se transformacija ostvariti u saradnji i koordinaciji sa NATO i drugim partnerima.

Predsednik Skupštine Kosova Kadri Veselji rekao je da građani Kosova pripadaju narodu koji "nikada nije nikoga napao", kod kojeg nikada nije bilo mesta za mržnju prema drugima i da, iako su bili žrtve raznih ideologija, nikada nisu "hranili" ideologije protiv drugih.

"Mi verujemo u pravdu jer smo se borili samo za pravdu. Mi smo bili i sada smo na strani istorijske pravde i naša je budućnost sigurna, integracija u evroatlanske strukture", kazao je Veselji.

On, Tači i Haradinaj su zahvalili Sjedinjenim Američkim Državama za "nesebičnu pomoć u svim fazama slobode i nezavisnosti Kosova".

"Uniforma Vojske Kosova će biti uniforma časti za sve zajednice na Kosovu", kazao je Veselji.

Skupština Kosova je danas usvojila tri zakona koji omogućavaju transformaciju BSK u Oružane snage Kosova bez promene imena.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.