Hapšenje u Crnoj Gori zbog objave Biće rata

Izvor: B92, 29.Jan.2020, 11:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hapšenje u Crnoj Gori zbog objave "Biće rata"

Crnogorska policija potvrdila je da je uhapsila Veska Pejaka (40) iz Nikšića.

On je uhapšen zbog sumnje da je objavom na društvenoj mreži počinio krivično delo "izazivanje panike i nereda".

Policija navodi da je Pejakova objava "na jednoj društvenoj mreži", pod naslovom "Biće rata", "izazvala uznemirenje građana", navodi se u kratkom saopštenju policije.

Mediji navode da je osnovni državni tužilac u Nikšiću Pejaku odredio pritvor u trajanju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << od 72 sata.

Pejak, aktivista neformalne grupe građana Alternativa, komentarisao je sinoćne incidente u Podgorici tokom uličnog slavlja povodom dočeka crnogorskih vaterpolista koji su se s medaljom vratili sa Evropskog prvenstva.

Grupa mladića s crnogorskim zastavama napala je jednog devetnaestogodišnjaka u jednom podgoričkom naselju, dok je policija intervenisala na još dva mesta u gradu kako bi sprečila kamenovanje kolone vozila s državnim obeležjima Crne Gore.

Pejak je u komentaru ovog događaja između ostalog napisao da su ti "nemili događaji potvrda" njegovih reči da će "biti rata", jer "DPS želi narod da uvede u taj rat".

"Hoćete rat? Imaćete ga", zaključio je Pejak na "Fejsbuku".

Član Alternative Nikola Bezmarević je u izjavi "Vijestima" ocenio da je hapšenje Pejaka "atak na slobodu mišljenja" i pozvao vlasti da ga oslobode.

Savet za građansku kontrolu rada policije je konstatovao da je postupanje policije u ovom slučaju "bilo zakonito i u koordinaciji s državno-tužilačkom organizacijom".

Poslednjih nekoliko nedelja, od usvajanja Zakona o slobodi veroispovesti i masovnih protesta protivnika tog propisa, u Crnoj Gori privedeno je nekoliko građana zbog objava na društvenim mrežama i pod sumnjom za "izazivanje panike i nereda".

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.