Haotična automobilska godina je za nama

Izvor: Mondo, 02.Jan.2019, 09:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Haotična automobilska godina je za nama

Automobilska industrija je možda cikličan biznis, ali malo ko je mogao da predvidi neverovatne događaje koji su obeležili godinu za nama.

Foto: Mondo/ Stefan Stojanović

Iznenadna smrt prvog čoveka Fijat Krajslera, Serđa Markjonea, hapšenje direktora alijanse Reno Nisan Micubiši, Karlosa Gosna, pretnje američkog predsednika "Fordu" zbog najavljenog otpuštanja radnika, kao i skandali direktora Tesla Motorsa, Ilona Maska, koji je u nastupu >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << uživo u jednoj emisiji pušio džoint i bio pod istragom federalnih regulatora zbog svojih tvitova, najvažniji su događaji u automobilskom sektoru u 2018, po oceni televizije CNBC.

Američka TV mreža navodi da kamatne stope na kredite u SAD trenutno rastu, te da prodaja automobilskih kompanija opada nakon nekoliko godina rekordnih rezultata.

Proizvođači automobila se, kako dodaje, sve više oslanjaju na profit od skupljih kamiona i SUV vozila kako bi održali finansije zdravim, pri čemu su razapeti između rastućih materijalnih troškova i nastojanja da se što bolje pozicioniraju u industriji saobraćaja koja se ubzano menja.

Vesti o iznenadnoj smrti Serđa Markjonea tokom leta i kasnije hapšenje Karlosa Gosna snažno su uzdrmale auto-industriju, dok je Mask, iako odranije kontroverzan, uspeo da izjavama o privatizaciji Tesle i svojim sukobom sa federalnim regulatorima, iznenadi gotovo sve.

Ode Tesla pod zemlju (VIDEO)

"Visoko-ciklična globalna auto-industrija je ove godine bila teško pogođena zabrinutošću zbog ponovnih pregovora o Severnoameričkom sporazumu o slobodnoj trgovini (NAFTA), kineskih trgovinskih tarifa i rastućih kamatnih stopa. Ali mislimo da su deonice auto-kompanija spremne za bolju godinu", smatra Garet Nelson iz istraživačke kompanije CFRA.

"Naše uverenje proizlazi iz činjenice što su mnoga pitanja, koja su vršila pritisak na deonice, sada ili otklonjena ili su u procesu rešavanja", dodao je on.

Američka Nacionalna asocijacija trgovaca automobilima očekuje da će prodaja automobila u SAD pasti ispod 17 miliona jedinica u 2019. godini, prvi put od 2014. godine, a slična očekivanja ima i Nelson.

Rastuće kamatne stope i slabljenje ekonomskog rasta biće glavni faktori koji će uticati na usporavanje, iako će prodaja profitabilnih SUV vozila i krosovera i dalje rasti, delom podstaknuta niskim cenama benzina, smatra Nelson.

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.