Haos u Salvadoru: Produženo vanredno stanje

Izvor: B92, 09.Mar.2024, 21:38

Haos u Salvadoru: Produženo vanredno stanje

Parlament Salvadora odobrio je zahtev predsednika Najiba Bukelea za 24. uzastopno jednomesečno produženje hitnog dekreta protiv bandi.

27. marta navršava se dve godine otkako je uvedeno vanredno stanje u toj zemlji i suspendovana su neka prava. Mera je odobrena u petak sa 67 glasova u skupštini od 84 poslanička mesta, gde Bukeleova partija ima većinu, prenosi ABC News.

Prvo vanredno stanje od 30 dana odobreno je 27. marta 2022, nakon 62 ubistva u jednom danu, a >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ova mera ograničava pravo na okupljanje, informisanje o pravima i pristup advokatu.

Takođe, produžen je rok tokom kojeg neko može biti zadržan u pritvoru bez optužbe na 15 dana. Bukele je koristio vanredna ovlašćenja da uhapsi 78.175 osumnjičenih članova bandi u akcijama za koje grupe za ljudska prava kažu da su često proizvoljne, na osnovu izgleda osobe ili mesta na kojem žive, navodi ABC News.

Vlada je morala da oslobodi oko 7.000 ljudi zbog nedostatka dokaza. Bukele je ponovo izabran u februaru, čime je postao prvi reizabrani predsednik Salvadora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.