Haos kakav se ne pamti u Hrvatskoj

Izvor: B92, 30.Jun.2023, 09:51

Haos kakav se ne pamti u Hrvatskoj

Hrvatska se nalazi u krizi kakva se ne pamti, ocenjuju hrvatski mediji, jer ostaje bez šefa najvažnije obaveštajne službe.

Ivica Kinder, general imenovan je za direktora Vojne bezbednosno -obavještajna agencije (VSOA) još u 2015., a mandat mu je produžen u julu 2019. godine.

Ako predsednik Hrvatske Zoran Milanović i predsednik Vlade Andrej Plenković u narednih 12 dana ne imenuju novog direktora VSOA-e, Hrvatska će se naći u situaciji do imenovanja novog neće >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << imati ko da vodi tu jako važnu službu jer pozicija zamjenika direktora, kako navodi T-portal, godinama nije popunjena.

Kriza je započela kada je Milanović nakon primanja Izveštaja Kancelarije Veća za nacionalnu bezbednost (UVNS) o vanrednom neposrednom stručnom nadzoru VSOA-e 22. septembra 2022. pokrenuo postupak za razrešenje Kindera.

Milanović je zatim uputio dopis predsedniku Vlade, kojim je pokrenuo postupak za razrešenje Kindera.

Dan pre toga, Nova TV je objavila da je deo pripadnika VSOA-e proneverio najmanje dva miliona kuna na službenim zadacima u drugim zemljama.

Jutarnji list je nakon Milanovićevog poteza napisao da su UVNS i saborski Odbor za unutrašnju politiku i nacionalnu bezbednost 2020. utvrdili da je Kinder počinio protivzakonite radnje, ali da po tom pitanju ništa nije preduzeto.

Utvrđeno je da je director VSOA potpisao najmanje jedan nalog za sprovođenje nezakonitih mera tajnog nadzora, i to zbog obračuna s osobom iz vojnog sistema koja je upozoravala na klijentelizam i nepotizam prilikom zapošljavanja i napredovanja.

Premijer Plenković rekao je početkom oktobra da je Kinder spreman da obavlja svoju dužnost dok se on i predsednik Milanović ne dogovore o novoj osobi, kao i da nema nikakvog razloga za odugovlačenje jer ima ljudi koji to mogu da obavljaju. Kinder je ubrzo zatim premijeru i predsedniku predao zahtev za razrešenje.

Ministar odbrane Mario Banožić je predložio da se za direktora VSOA-e imenuje brigadni general Mijo Validžić, a ranije se spominjalo i da se u Vladi o brigadnom generalu Draženu Resleru, zapovedniku Gardijske mehanizovane brigade sa sedištem u Kninu, razgovaralo kao o mogućem nasledniku Kindera.

T-portal navodi da Milanović ne želi da potpiše predlog da se Validžić imenuje za direktora VSOA-e.

Uz to, T-portal navodi da Kinder mesecima nije pozivan na sednice Saveta za koordinaciju bezbednosno-obaveštajnih agencija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.