Izvor: N1 televizija, 08.Feb.2018, 20:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Han: Dobio sam konkretne primere za kršenje slobode medija

Evropski komesar za proširenje Johanes Han završio je posetu Beogradu sastancima sa predstavnicima civilnog društva i opozicionih partija u Srbiji. Han je poručio da nova Strategija proširenja Evropske unije za Zapadni Balkan nije "blanko ček" i da je za članstvo potrebno ispuniti sve uslove.

Izvor: N1

Govoreći na konferenciji o strategiji za pridruživanje Zapadnog Balkana Uniji Johanes Han >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << rekao je da su za Srbiju ključne dalje reforme u oblasti vladavine prava i normalizacija odnosa sa Kosovom.

Na pitanje da li jedan uslov može zameniti drugi, odnosno da li bi potpisivanje pravnoobavezujućeg sporazuma sa Kosovom moglo da oslobodi Srbiju obaveza dalje borbe protiv korupcije, reforme pravosuđa i obezbeđivanja medijskih sloboda, odgovara sa - ne.

Zbog toga imamo 35 poglavlja i ne može se dogoditi da ih iz nekog razloga bude manje.

Imamo 35 poglavlja, postoje prolazne tačke, postoje uslovi i svi oni moraju da budu rešeni. Pitanje normalizacije kako bi se rešili bilateralni konflikti je, može se reći, dodatni element, ali to ne može biti kompenzacija za druge uslove.

S obzirom na to da je 2015. godine prilikom posete Beogradu rekao da je svestan optužbi za kršenje slobode medija u Srbiji, ali da takve tvrdnje treba potkrepiti dokazima, novinari su pitali da li je pronašao dokaze u brojnim izveštajima o toj oblasti:

"U međuvremenu sam dobio konkretne primere. Mi uvek pratimo situaciju i videćete to u sledećem izveštaju o napretku Srbije. Mi ne zaziremo od toga. Razumem da je u to vreme to bila veoma provokativna izjava sa moje strane, ali je izazvala upravo ono što sam želeo".

Priliku da razgovaraju sa Hanom imali su i predstavnici takozvane proevropke opozicije, koji su ga, kako kažu, upoznali sa brojnim problemima u Srbiji.

"Pored standardnih pitanja koja se tiču ljudskih prava, stanja u medijima naglasili smo da ne postoji dijalog, čak ni u parlamentu", rekao je posle sastanka Dragan Šutanovac, lider DS.

"Rekao sam da niti jedna reforma u Srbiji nema nikakav efekat ukoliko u stvari mi imamo vezu između političke elite i vlasti u Srbiji sa organizovanim kriminalom, što je više nego očigledno", navodi predsednik SDS Boris Tadić.

"Moja uloga na ovom sastanku je bila da upozorim Hana i druge iz Evropske komisije da na vlasti u Srbiji imaju sagovornika koji ih laže, koji jedno misli, drugo radi, a treće govori", naveo je predsednik Nove stranke Zoran Živković.

"Ovo je prvi korak EU, potrebno je nastaviti ne napuštati prostor zapadnog Balkana, držati ga u fokusu, kako bi se rešili problemi koji su predugo otvoreni", naveo je lider LDP Čedomir Jovanović.

Nakon razgovora, Han je na Tviteru napisao da je sastanak sa opozicijom bio dobar i da "evropska perspektiva Srbije može biti uspešna samo kao zajednički projekat u koji su potpuno i slobodno uključeni svi demokratski akteri i civilno društvo". .

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Han: Ne može se dogoditi da poglavlja bude manje zbog sporazuma sa Kosovom

Izvor: N1 televizija, 08.Feb.2018

Evropski komesar za proširenje Johanes Han završio je posetu Beogradu sastancima sa predstavnicima civilnog društva i opozicionih partija u Srbiji. Han je poručio da nova Strategija proširenja Evropske unije za Zapadni Balkan nije "blanko ček" i da je za članstvo potrebno ispuniti sve uslove...Izvor:...

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.