Hamnei traži kažnjavanje autora antiislamskog filma

Izvor: Blic, 13.Sep.2012, 23:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hamnei traži kažnjavanje autora antiislamskog filma

Iranski vrhovni vođa Ajatolah Ali Hamnji zatražio je danas od vlade Sjedinjenih Američkih Država da kazni one koji stoje iza antiislamskog filma koji je izazvao žestoke proteste u regionu Bliskog istoka i na severu Afrike.

"Ukoliko su američki političari pošteni kada kažu da nemaju nikakve veze s tim filmom, oni moraju da kazne one koji su počinili tako gnusan zločin i njihove finansijske sponzore i to srazmerno ovako velikom kriminalnom delu", rekao je Hamnji, prema >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << saopštenju na njegovom zvaničnom veb-sajtu.

Ranije danas, na stotine Iranaca održalo je protest u Teheranu zbog amaterskog filma snimljenog u SAD, koji ismeva muslimanskog proroka Muhameda.

Miting, održan u blizini švajcarske ambasade koja zastupa interese SAD u odsustvu američko-iranskih odnosa, okončan je ipak mirno posle dva sata, a pre toga su demonstranti uzvikivali "Smrt Americi" i zapalili američku zastavu.

Iranske snage bezbednosti sprečavale su tokom protesta demonstrante da dođu blizu švajcarske ambasade.

Pakistan je danas zabranio pristup antiislamskog filmu, a mere bezbednosti pojačane su oko američkih diplomatskih misija, nakon napada na američke konzulate i ambasade u Libiji, Egiptu i Jemenu.

Agencija navodi da je vlada Avganistana ranije danas naredila blokadu na neodređeno vreme sajta "Jutjub" da bi se preko njega sprečio pristup filmu napravljenom u SAD, za koji Kabul tvrdi da je uvredljiv za muslimane.

"Pakistanske telekomukacione vlasti su blokirale sve pristupe antiislamskom videu stavljenom na "Jutjub" pod naslovom 'Nevinost muslimana'. Vlasti su u direktnoj vezi sa provajderima kako bi se momentalno blokirao provokativni video", navodi se u sapštenju i ističe da će se taj proces blokiranja neprestano nadgledati.

Protesti zbog američkog filma, danas su održani i u prestonici Bangladeša, Daki, kao i u iračkom svetom gradu Nadžafu, gde se okupilo nekoliko stotina pristalica radikalnog šiitskog sveštenika Moktada al-Sadra.

Niskobudžetni film izazvao je talas antiameričkih protesta u muslimanskom svetu, u više zemalja. Desetine članova Islamskog pokreta protestovali su danas ispred američke ambasade u Tel Avivu zbog spornog filma američkog reditelja izraelskog porekla o proroku, pridruživši se tako muslimanima u više zemalja koji smatraju da je film bogohuljenje.

Akcije protesta protiv filma "Nevinost muslimana", snimljenog u SAD, ispred američkih ambasada održani su danas u Jemenu, Egiptu, Iranu, Iraku, Bangladešu, Izraelu, a iz zemalja u kojima se pretežno ispoveda islam stižu osude i zahtevi administraciji internet-sajta "Jutjub" da se blokira pristup filmu koji je izazvao skandal.

Demonstranti su rano jutros napali na ambasadu SAD u Sani, i prema nekim izveštajima u napadu je jedna osoba izgubila život a pet je ranjeno. U Kairu je policija bila prinuđena da upotrebi suzavac.

Agencije su izvestile da su stotine jemenskih demonstranata upale u kompleks ambasade SAD u Sani i da je obezbeđenje pokušalo da ih zadrži ispaljivanjem hitaca upozorenja u vazduh. Prenoseći izveštaje satelitskog TV kanala "Al Arabija", Itar-Tass navodi da je jedna osoba poginula a da je pet ranjeno u sukobima kod ambasade u Sani.

Protesti zbog filma juče su održani i ispred američkih diplomatskih misija u Maroku, Tunisu i Sudanu. Prema izveštaju Rojtersa, u američkim ambasadama i konzulatima širom sveta, kao i na najmanje jednom groblju američkih veterana, pojačana je bezbednost posle ubistva američkog ambasadora u konzulatu SAD u Bengaziju i troje diplomatskih službenika.

Savet bezbednosti UN i generalni sekretar UN Ban Ki-mun sinoć su najoštrije osudili ubistvo američkog ambasadora u Libiji Kristofera Stivensa i troje službenika, posle čega je Libija oformila nezavisnu sudsku komisiju koja će voditi istragu o napadu.

Libija se izvinila Vašingtonu zbog napada, a zvaničnici te zemlje obećali su saradnju sa američkim vlastima na rasvetljavanju svih okolnosti.

SAD su, u međuvremenu, uputile dva ratna broda američke mornarice u libijske vode, razarač "USS Labon" i "USS MekFaul".

Informacija o niskobudžetnom filmu pojavila se u medijima u utorak, na godišnjicu terorističkih napada na SAD, 11. septembra, a u napadu na američki konzulat u libijskom gradu Bengaziju tog dana je ubijen ambasador SAD i troje diplomatskih službenika.

Povezane vesti: Mediji: Američki ambasador mučen kao Gadafi Američki ratni brodovi krenuli ka Libiji, za ubicama ambasadora tragaju i bespilotne letelice Zbog filma koji ismeva Muhameda protesti u Gazi, Maroku, Tunisu i Sudanu Avganistan zabranio "Jutjub" zbog filma koji je isprovocirao napad na ambasadu SAD u Bengaziju Američki ambasador u Libiji ubijen u neredima zbog filma u kom se vređa Muhamed

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.