Hamas dobio jasnu poruku: Odmah

Izvor: B92, 15.Okt.2023, 19:18

Hamas dobio jasnu poruku: "Odmah"

Lideri Evropskog saveta usvojili su danas zajedničku izjavu koja određuje poziciju Evropske unije prema razvoju situacije na Bliskom istoku.

Oni su pozvali militante Hamasa da odmah puste taoce, bez ikakvih uslova.

"Evropska unija najsnažnije osuđuje Hamas i njihove brutalne terorističke napade širom Izraela, uz duboko žaljenje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zbog gubitaka života. Nema opravdanja za teror. Naglašavamo da je izraelsko pravo da se brani u skladu sa humanitarnim i međunarodnim pravom, usled tako nasilnih i indiskriminatornih napada. Ponavljamo važnost osiguravanja zaštite svih civila u svakom trenutku, u skladu sa međunarodnim zakonom", poručili su iz Evropskog saveta na svom sajtu.

Oni su pozvali Hamas da odmah pusti taoce.

"Ponavljamo važnost pružanja hitne humanitarne pomoći i spremni smo da nastavimo da podržavamo civile u Gazi kojima je pomoć potrebna, u koordinaciji sa partnerima, a da istovremeno osiguramo da tu pomoć ne zloupotrebe terorističke organizacije. Ključno je da se spreči regionalna eskalacija", dodali su iz Evropskog saveta.

Iz Brisela su poručili da ostaju posvećeni trajnom i održivom miru zasnovanom na rešenju dve države kroz pojačane napore u bliskoistočnom mirovnom procesu.

"Naglašavamo potrebu da se široko angažujemo sa legitimnim palestinskim vlastima kao i sa regionalnim i međunarodnim partnerima koji mogu da imaju pozitivnu ulogu u sprečavanju dalje eskalacije", dodaje se.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Izraelska vojska: Hamas drži 155 talaca

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Okt.2023

Palestinski Hamas drži 155 talaca nakon iznenadnog napada na Izrael, saopštile su izraelske odbrambene snage.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.