Hamas: Jerusalim i Al-Aksa su crvene linije

Izvor: Beta, 29.Maj.2022, 11:05

Hamas: Jerusalim i Al-Aksa su crvene linije

Portparol islamskog ekstremističkog Hamasa Favzi Barhum upozorio je danas da ta palestinska organizacija, vladajuća u pojasu Gaze, ne sme sedeti skrštenih ruku "suočena sa zloupotrebama okupatora"."Čini se da Izrael nije dobro razumeo poruke otpora", rekao je Barhum libanskoj novinskoj mreži Al-Majadin.On je to rekao na dan visoke pripravnosti u Jerusalimu pred kontroverzni "Marš zastava" u kome učestvuju izraelski ultranacionalisti uoči godišnjice osvajanja istočnog dela tog grada u Šestodnevnom ratu 1967. godine."Otpor je jasno postavio da su Jerusalim i Al Aksa palestinska krv i crvene linije", rekao je Barhum.Stotine Jevreja planira da danas na Dan Jerusalima, pre marša, poseti mesto sveto i za Jevreje i za muslimane gde se sada nalazi Al-Aksa a nekada su tamo bili drevni jevrejski hramovi.Na svetilištu su već jutros izbili manji sukobi izraelske policije i palestinskih izgrednika, preneli su izraelski mediji.Isti izvori navode da Barhum nije zapretio ultimatumom kao što je to Hamas učinio prošle godine povodom "Marša zastava" posle čega je izbio 11-dnevni rat s Izraelom.Šef izraelske policije Kobi Šabtai je izjavio da su njegove snage spremne za "svaki scenario" i da preduzimaju "momentalnu i profesionalnu" akciju kada je potrebno."Nećemo dopustiti da nijedan huškač ili izgrednik sabotira današnje dogadjaje i da remeti red i zakon", ...

Nastavak na Beta...






Povezane vesti

Napeta atmosfera i sukobi u Jerusalimu na početku marša izraelskih nacionalista

Izvor: Danas, 29.Maj.2022

Atmosfera u Jerusalimu bila je napeta danas, kada su izraelski nacionalisti počeli marš kroz muslimanski kvart obeležavajući godišnjicu osvajanja istočnog dela tog grada u Šestodnevnom ratu 1967. godine.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.