Haljine i odela iz Jarkovca za džet-set

Izvor: Blic, 15.Jan.2008, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Haljine i odela iz Jarkovca za džet-set

Sada sam kao galerija, rekao je kroz smeh poznati nemački optičar Ime de Riz isprobavajući najnovija odela koja je svetski kreator, naše gore list, Dušan Šorđan napravio za njega. De Riz je prošle godine proglašen najbolje obučenim muškarcem u Nemačkoj, a garderobu od Šorđana, uključujući i odelo u kojem se oženio, naručuje naslepo.

Na zidovima prostrane „prizemljuše" na uglu tipičnog vojvođanskog šora u Jarkovcu, selu između Kovačice i Jaše Tomića, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << vise fotografije poznatih koje je oblačio Dušan Šorđan. Pored Lajze Mineli, bivše misice Suzi Peti, holivudske starlete iz „Dalasa" Odri Lederer, fudbalera Karla Hajnca Rumenigea, TV voditeljke Eve Herman, na fotografijama su glumci, pevači, političara koji su nosili njegove kreacije.

Pošto štirka, hekla i šije i kada kreira sve to kombinuje, njegovi modeli su uvek unikati. Osim etikete „de sorđan", imaju još poneki detalj po kome su prepoznatljivi.

- Sve moje košulje imaju prorez na leđima kroz koji može da prođe ruka. To je njihov zaštitni znak. U kreiranju najviše volim početak, kada je ispred mene parče tkanine, vune ili konca, od koga razmišljam šta ću da napravim i kraj najviše volim. Kada napravim neki komad odeće, mogu satima da sedim i da mu se divim. Dešavalo mi se, čak, da kad vidim nekoga u mom odelu posle mnogo godina ne verujem da sam ga napravio dok mi ne pokažu etiketu - priča Dušan Šorđan.

Njegov pleteni kostim i večernju haljinu nosila je Džoan Kolins. Za Lindu Evans napravio je poseban džemper sa bukleom belih ruža na jednom ramenu i grančicama koje padaju niz rukav, a gradonačelnik Volsburga nosio je samo njegove modele i imao je više od 100 Šorđanovih odela. Džez pevačicu Šaku Kan obukao je od glave do pete. Crveni mantil od debele svile, postavljen tankim plišem sa ponekom umetničkom fotografijom likova sa balova, samo je jedan od komada kolekcije koju je napravio za nju.

- Šaka Kan me zvala Bebi i stanovala je sa mojom porodicom dok sam radio njenu kolekciju. Ponašala se kao član domaćinstva i, dok supruga radi, htela je da opere sudove i da skuva - seća se Šorđan.

Posle svetske karijere u Nemačkoj i poznate klijentele širom Evrope i Amerike Dušan de Sorđan, kako ga u svetu zovu, pre četiri godine odlučio je da se vrati u svoje rodno selo. Tako je vrevu Štutgarta zamenio mirom Jarkovca. I dalje šije, hekla i plete, pravi toalete za svoje stalne svetske klijente i planira revije.

- Materijali su francuski, a inspiracija... Sve je u glavi. Sada radim samo ono što mi je ćef, a onima koje još uvek oblačim šijem bez probe. Oduvek sam najviše voleo mušterije koji poruče, pa čekaju iznenađenje. Muškarci kada pristanu na takvu saradnju posebno su zahvalni. Oni onda hoće sve da obuku i ne razmišljaju ko će šta da kaže. Sa ženama je uglavnom drugačije... - priča Šorđan.

Čuveni Nemac De Riz, koji će ove godine doći u Jarkovac po svoju prolećo-letnju kolekciju, jedan je od njih.

Svetski prvak u štrikanju

Osim što se proslavio kao modni kreator, Dušan Šorđan je i zvanični svetski prvak u štrikanju. Tu tituli je osvojio u konkurenciji sa još pet muškaraca i 195 žena koje je pobedio tako što je za četiri i po sata ispleo džemper. Svoj prvi džemper ištrikao je kao đak prvak. Najmlađi od sedmoro dece, od petoro starije braće nije mogao da stigne na red, pa je bio prinuđen da nauči da pravi odeću, da bi imao šta da obuče.

Nedovršene kreacije za Grejs Keli

- Oduvek sam sanjao da odenem princezu od Monaka i to se zamalo i ostvarilo dok sam bio modni stilista u nemačkom časopisu „Funkur". Sve je bilo organizovano i samo što sam počeo da radim modele stigla je strašna vest da je ona poginula - seća se Šorđan.

Tako su kreacije za princezu Grejs Keli ostale nedovršene.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.