Izvor: B92, 15.Nov.2004, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hag: Prvo suđenje kosovskim albancima

Hag -- U Hagu je počelo je prvo suđenje kosovskim Albancima optuženim za ratne zločine počinjene tokom 1998. godine na Kosovu.

Fatmir Ljimaj, Isak Musliju i Haradin Balja terete se za kidnapovanja, zatvaranja, mučenja i ubistva kosovskih Srba i Albanaca lojalnih srpskoj vlasti.

Tužilac Endru Kejli rekao je da su "ključne činjenice predmeta jasne i ubedljive" i da će Tužilaštvo pokazati da su od maja do jula 1998. godine, u sklopu kampanje OVK, Srbi i Albanci >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zatvarani u logoru Lapušnik kod Glogovca a da je bar 20 zatvorenika ubijeno ili umrlo od posledica mučenja. "Srbi su kidnapovani samo zato što su Srbi a Albanci zbog navodne saradnje sa Srbima," objasnio je Kejli.

Prema navodima Tužilaštva, na udaru OVK u tom sektoru, kojom je komandovao Fatmir Limaj, našlo se više Albanaca nego Srba, a žrtve su kidnapovane uglavnom noću iz svojih kuća ili automobila.

Tužilac Kejli je izjavio da su optuženi Llimaj i Isak Musliju priznali da su bili prisutni u Lapušniku, ali su negirali da je tamo postojao logor u kome se dešavalo "bilo šta što bi opteretilo njihovu savest". Haradin Balja brani se delimičnim alibijem tvrdeći da logor nije ni postojao.

Istraga protiv trojice optuženih počela je pošto se lokalnoj policiji na Kosovu a potom i UNMIK-u obratio jedan preživeli iz Lapušnika, a haško tužilaštvo preuzelo je slučaj 2002. godine. Tužilaštvo je najavilo da će na suđenju svedočiti preživeli i žrtve iz Lapušnika, strani eksperti i "pripadnici srpskih snaga bezbednosti".

Tokom uvodne reči Kejli je rekao da uzroci rata, odnosno "aspracije ugnjetenog naroda" nisu predmet optužnice jer Tužilaštvo veruje da nijedan razlog nije opravdanje za činjenje zločina.

Početak suđenja Limaju, Muslijuu i Balji sa javne galerije pratio je veći broj članova porodica i novinara, kao i predstavnici Albansko-američke lige, najjače lobističke grupe u Vašingtonu, čiji je osnivač bivši kongresmen albanskog porekla Džozef Diogradi. U materijalu podeljenom stranim novinarima navodi se da ekspertski tim organizacije, koja se brine o "ljudskim pravima i nacionalnim pitanjima sedmomilionske albanske nacije rasute po Albaniji, Kosovu, Crnoj Gori, Preševskoj dolini i severu Grčke", smatra da se optužnice protiv Albanaca podižu iz "političkih razloga kako bi sud bio doživljen kao nepristrasan".

Suđenje toj grupi je prvi proces koji se u Hagu vodi protiv kosovskih Albanaca. Oni su za sada i jedini optuženi za ratne zločine na Kosovu, bar dok ne bude pokazano da li su tačne sve učestalije, doduše još nezvanične, informacije da bi se na haškoj optužnici uskoro mogao naći i jedan od komandanata OVK, danas član parlamenta Kosova Ramuš Haradinaj, kojeg su haški istražioci saslušavali prošle nedelje.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.