Izvor: B92, 12.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hag: Krasnići se nije izjasnio

Hag -- Kosovski Albanac Avni Krasnići nije se danas pred Haškim tribunalom izjasnio o krivici za nepoštovanje suda za koje je optužen.

On je za to optužen jer je prethodno odbio da se kao svedok optužbe pojavi na suđenju Ramušu Haradinaju. Sudsko veće Alfonsa Orija nakratko je, iza zatvorenih vrata, sa optuženim porazgovaralo o njegovom zdravstenom stanju, koje je Krasnići naveo kao razlog za nepojavljivanje pred sudom.

Sudija Ori zatim je rekao da će se >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Krasnići o krivici izjasniti u roku od 30 dana, ali je nagovestio i mogućnost da Krasnići ipak pristane da svedoči na suđenju Haradinaju i da Tužilaštvo povuče optužnicu.

Krasnići je uhapšen prošlog petka pod optužbom za nepoštovanje suda zato što je odbio da svedoči iako ga je Tribunal na to pozvao obavezujućim nalogom (subpoena).

Prema optužnici, Krasnići je 29. oktobra "svesno i namerno ometao pravdu tako što je odbio da se povinuje nalogu suda i pojavi se pred sudskim većem u procesu protiv Haradinaja".

Krasnići je zbog toga optužen za nepoštovanje suda, a za taj prekršaj zaprećena je kazna do sedam godina zatvora, globa do 100.000 evra ili obe. U saopštenju suda nije bilo navedeno gde je Krasnići uhapšen.

"Tokom celog suđenja Haradinaju, Tužilaštvo se žalilo na uznemiravanje svedoka koje je dovodilo do toga da oni odbijaju da svedoče", navodi sud.

"Tužilaštvo je podnelo brojne zahteve za obavezujuće naloge za svedočenje i za mere kojim se svedoci štite", piše u saopštenju suda.

Za nepoštovanje suda, već je optužen Šefćet Kabaši, koji je u sudnici Haškog tribunala u junu dao svečanu izjavu, a zatim odbio da svedoči.

Bivši vođa OVK u okolini Dečana, Ramuš Haradinaj optužen je za zločine nad Srbima, Romima i Albancima od marta do septembra 1998. Zajedno sa njim optuženi su Idriz Baljaj i Ljah Brahimaj.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.