HRVATSKA PRVO TREBA DA ODGOVORI NA SRPSKU PROTIVTUŽBU

Izvor: Kurir, 15.Nov.2010, 16:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

HRVATSKA PRVO TREBA DA ODGOVORI NA SRPSKU PROTIVTUŽBU

ZAGREB - Hrvatska najpre treba da odgovori na protivtužbu Srbije za genocid, a tek onda dalje da razgovara o političkim mogućnostima i eventualnom povlačenju tužbe, izjavio je Marijan Damaška, zastupnik Hrvatske u tužbi protiv Srbije zbog genocida.

Damaška, savetnik premijerke Jadranke Kosor za odnose s međunarodnim sudovima, rekao je za Večernji list da bi se, ukoliko Hrvatska prvo ne odgovori na srpsku protivtužbu, to u nekim krugovima moglo protumačiti tako da Hrvatska "priznaje >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << srpsku tvrdnju da je rat devedesetih bio genocidnog karaktera". On je rekao da se pisanje odgovora na protivtužbu bliži kraju, dodavši da on nije kompetentan za političke odluke kakvom smatra eventualni dogovor o tužbi jer je to, kako kaže, u domenu hrvatske vlade.

Damaška nije hteo da komentariše izglede za uspeh hrvatske tužbe dodajući da je protiv stvaranja "optimistične atmosfere koja može dovesti do teških razočaranja". "To ne znači da će dokaz da je Srbija počinila genocid biti lagan jer postoji velik raskorak između pravnog i laičkog pojma genocida", izjavio je taj profesor. Prema njegovim rečima, po laičkom shvatanju, genocid postoji ako je ubijen velik broj osoba neke etničke grupe, a s pravnog aspekta, to nije dovoljno jer treba dokazati nameru počinilaca da se ubistvima uništi ta etnička grupa na tom području.

Damaška je rekao da srpska strana u protivtužbi traži i ukidanje praznika Domovinske zahvalnosti kojim se obeležava uspeh hrvatske akcije "Oluja" 1995. "Zbog hrvatske prošlosti, ali još više njene budućnosti i mladih generacija koje imaju pravo znati istinu, ne smemo dozvoliti da se rat proglašava genocidnim, da se mešaju etničko čišćenje i genocid i da se sve strahote rata zaborave", rekao je Damaška.

Pitanje poravnanja, odnosno povlačenja tužbi uoči svoje posete Hrvatskoj ponovo je pokrenuo predsednik Srbije Boris Tadić, koji je izjavio da i EU podržava povlačenje tužbi, navodi list.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.