HRVATSKA KREDITNA ZADRUGA PREVARILA 4.000 LJUDI

Izvor: Kurir, 14.Sep.2010, 18:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

HRVATSKA KREDITNA ZADRUGA PREVARILA 4.000 LJUDI

ZAGREB - Više od 4.000 ljudi, uglavnom kanadskih Hrvata, izgubiće zbog prevare ukupno devet miliona dolara uloženih u Hrvatsku kreditnu zadrugu u Torontu, saopštila je kanadska policija. Reč je o velikoj hipotekarnoj prevari u koju je, navodno, uključen i 60-godišnji upravnik zadruge, kao i još tri osobe, preneli kanadski elektronski mediji.

Istraga je počela u junu ove godine zbog sumnje za prevaru u Hrvatskoj kreditnoj zadruzi sa sedištem u gradu Misisauga. Istražioci su utvrdili >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << da su osumnjičeni, uz pomoć glavnog upravnika Hrvatske kreditne zadruge, nabavili lažne hipoteke na neizgrađenim parcelama u ruralnim delovima Ontarija.

Zbog prevare su kreditna zadruga i njeni članovi izgubili devet miliona dolara. Svako od 4.000 članova zadruge izgubio je po 250 dolara članarine, dok su njihovi depoziti, ipak, zaštićeni u Ontarijskoj agenciji za osiguranje depozita.

Policija je prošle sedmica uhapsila troje stanovnika Toronta, među kojima je i glavni upravnik zadruge, dok se za četvrtim učesnikom prevare još traga. Svi četvoro optuženo je za udruženi poduhvat kako bi se počinila prevara veća od 5.000 dolara. Hrvatska kreditna zadruga osnovana je 1958. godine radi pomoći pripadnicima hrvatske zajednice u Torontu, Misisaugi, Hamiltonu i drugim gradovima. Statut je predviđao da članovi mogu biti isključivo ljudi hrvatskog porekla koja žive na području grada Toronta i susednih opština.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.