HRVATI UKIDAJU DODATNI POREZ BANKAMA

Izvor: Kurir, 12.Jan.2012, 19:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

HRVATI UKIDAJU DODATNI POREZ BANKAMA

Bankare čekaju teški momenti jer će po Zakonu o finansijskom poslovanju morati da učestvuju u sređivanju privrednog stanja u Hrvatskoj, kaže lokalni ministar finansija

ZAGREB - Hrvatski ministar finansija Slavko Linić najavio je da banke neće biti dodatno oporezovane, ali će one morati spasavati proizvodnju, pa ako treba i otpisati deo potraživanja privredi.

"Bankare čekaju teški momenti jer će po Zakonu o finansijskom poslovanju morati da učestvuju u sređivanju >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << privrednog stanja u Hrvatskoj, ali je vlada uverena da ćemo zajedno uspešno izneti taj težak teret", rekao je Linić nakon sednice vlade.

"Država je spremna da se odrekne dobrog dela svojih potraživanja kako bi podstakla proizvodnju i privredni rast, spasavanja radnih mesta, a isto očekuje i od najvećih poverilaca - banaka, što neće biti lagan teret za bankarski sistem", rekao je on.

Nova vlada s bankarima ima vrlo dobre odnose, ali je ovogodišnji cilj smanjenje deficita, rekao je ministar i dodao da banke imaju razumevanja za situaciju u kojoj se nalazi hrvatska privreda jer, ako država smanji deficit, promeniće se ocena finansijskog stanja u Hrvatskoj.

"S konsolidacijom privrede moći ćemo se okrenuti investicijama i time će se zaustaviti rast kamata", rekao je ministar.

Novinare je zanimala i najava narodnih obveznica kojima bi građani kreditirali državu uz veće kamate nego u bankama.

"To je jedna od ideja i o tome se može razgovarati tek 2013. godine, ako vlada do tada uspe povratiti poverenje građana u državne institucije. Građanima se mogu ponuditi narodne obveznice tek nakon što se oni uvere da vlada zna upravljati njihovim porezima i novcima, jer kroz te obveznice mogu zaraditi nešto više i dobiti nešto veću kamatu.

Ali građani pre toga moraju verovati da država može dobro funkcionisati", naglasio je Linić. On je najavio i da će Vlada prikupiti novac za neisplaćene plate radnicima KIO keramike iz Orahovice u Slavoniji, ali da neće moći finansirati njihove otpremnine.

Govoreći o slučaju Dalmacijavina, čiji su radnici jutros protestovali u Splitu, Linić je obećao da će se angažovati na spasavanju te firme i novom vlasniku Salamonu Berkovicu (Berkowitz) poručio da su spremni da raskinu ugovor s njim ako se radnicima ne počnu isplaćivati plate.

"Novi vlasnik preuzeo je obvezu prema 500 radnika. Te obveze mora i izvršiti", rekao je Linić.

Nastavak na Kurir...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

HR: Banke da otpišu dug ako treba

Izvor: B92, 12.Jan.2012

Zagreb -- Banke u Hrvatskoj neće biti dodatno oporezovane ali će morati da spasavu proizvodnju. Ako treba da otpiše deo potraživanja privredi, kaže ministar Slavko Linić..."Država je spremna da se odrekne dobrog dela svojih potraživanja kako bi podstakla proizvodnju i privredni rast, spasavanja...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.