HK: Zaplenjene kljove beba slonova

Izvor: B92, 19.Jul.2013, 16:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

HK: Zaplenjene kljove beba slonova

Hong Kong -- Više od 1.100 kljova, uglavnom od beba slonova, zaplenjeno je u Hongkongu u najvećoj lovini carinika u poslednje tri godine, saopštile su vlasti.

Slonovača koja teži više od dve tone i vredi preko dva miliona dolara pronađena je u gradskoj luci u kontejneru iz afričke države Togo.

Tovar kljova u vrećama bio je sakriven ispod drvenih dasaka u kontejneru na putu za Kinu.

Izabrali smo kontejner iz Togoa za inspekciju pošto su uočene nepravilnosti >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << prilikom pregleda iks-zracima. Kada je kontejner otvoren otkrivene su kljove različite veličine, rekao je Vong Vai Hung.

Ukupno 1.148 kljova, vrednosti 2,3 miliona dolara, predstavlja najveću zaplenu od ukupno devet u poslednje tri godine, preneo je AFP.

Vong je rekao da je većina kljova od beba slonova, od kojih su neke veoma male. "Bili smo veoma tužni, jer su slončići ubijani ni zbog čega", rekao je on.

Međunarodna trgovina slonovačom je zabranjena 1989. s malim izuzecima, nakon što je populacija afričkih slonova smanjena s milion primeraka, sredinom 20. veka, na oko 600.000 krajem osamdesetih.

Kljove slonova su veoma popularne među kineskim kolekcionarima koji smatraju da je to dobra investicija. Orijentalni majstori u slonovači rezbare figure Buda, životinja i scene bizarnih fantazija, a neretko od slonovače se prave i posebno ukrašeni štapići za jelo.

Grupe za zaštitu životinja optužuju kineske vlasti da ne sprovode zakone koji zabranjuju trgovinu slonovačom.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.