HITNO SE OGLASIO PREDSEDNIK EVROPSKOG SAVETA: Nasilje u Karabahu mora prestati! (FOTO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 21.Okt.2020, 16:53

HITNO SE OGLASIO PREDSEDNIK EVROPSKOG SAVETA: Nasilje u Karabahu mora prestati! (FOTO)

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel je na sastanku u Briselu sa jermenskim predsednikom Armenom Sarkisjanom naglasio značaj poštovanja prekida vatre u Nagorno-Karabahu.

- Nasilje u Nagorno-Karabahu mora prestati. U razgovoru s predsednikom Jermenije ponovio sam našu najdublju zabrinutost zbog nastavka borbenih dejstava. Strane moraju poštovati prekid vatre i vratiti se za pregovarački sto bez ikakvih uslova - napisao je Mišel na svom Tviteru.

​On je dodao >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << da je "spoljno mešanje (u sukob u Karabahu) nedopustivo".

Sarkisjan je otišao u Brisel kako bi o problemu Karabaha razgovarao sa rukovodstvom Evropske unije i NATO-a. Na dnevnom redu sastanaka su pitanja vezana za granatiranje pograničnih naselja Jermenije od strane azerbejdžanskih oružanih snaga.

Borbe na kontakt liniji u Karabahu počele su 27. septembra. Baku i Jerevan međusobno se optužuju za izbijanje sukoba. U Jermeniji je objavljeno ratno stanje i opšta mobilizacija. U Azerbejdžanu je uveden policijski čas i delimična mobilizacija.

Violence in #NagornoKarabakh must stop.

To @Arm_President Sarkissian repeated our deepest concern about ongoing fighting with major humanitarian costs.

Parties must respect ceasefire and return to negotiating table without preconditions.

External interference is unacceptable. pic.twitter.com/5HE6j7xnc0

— Charles Michel (@eucopresident) October 21, 2020

Nakon toga su u Moskvi 9. oktobra održani pregovori ministara spoljnih poslova Jermenije i Azerbejdžana. Diplomate je u rusku prestonicu pozvao predsednik Rusije Vladimir Putin. Pregovori su trajali više od deset sati i završeni su usvajanjem sporazuma o prekidu vatre od podneva 10. oktobra u humanitarne svrhe radi razmene ratnih zarobljenika i drugih pritvorenih osoba i tela mrtvih. Međutim, istog dana strane su počele da se međusobno optužuju za kršenje primirja.

Drugi pokušaj organizovanja humanitarnog prekida vatre učinjen je u noći između 17. i 18. oktobra, ali već nekoliko sati nakon što je primirje stupilo na snagu, Jermenija i Azerbejdžan izjavili su da ga druga strana nije ispoštovala.

Postavljanjem komentara potvrđujete da ste saglasni sa našim uslovima korišćenja i politikom privatnosti.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

Borelj s jermenskim predsednikom: Da se vratite pregovorima

Izvor: B92, 22.Okt.2020, 15:36

Brisel -- Šef diplomatije EU Žosep Borelj razgovarao je danas u Briselu s predsednikom Jermenije Armenom Sarkisjanom o situaciji u Nagorno-Karabahu..."EU i dalje poziva na trenutni prekid neprijateljstava i strogo poštovanje svih strana dogovorenog prekida vatre. Sve akcije koje ciljaju civile ili...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.