Izvor: B92, 07.Mar.2001, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

HASKI SUD PRATI SITUACIJU NA JUGU SRBIJE I U MAKEDONIJI

Medjunarodni krivicni sud u Hagu za ratne zlocine pocinjene u bivsoj Jugoslaviji pomno prati razvoj "oruzanih sukoba" na jugu Srbije i na makedonskoj granici, nad kojima ima jurisdikciju, izjavila je u sredu u Hagu portparol glavnog tuzioca Florans Artman. Kako prenosi Tanjug, Artman je dodala da "u ovom stadijumu nema ni jednog elementa koji pokazuje da su zlocini - genocid, zlicini protiv covecnosti i ratni zlocini - pocinjeni" u ovim oblastima.

Zamenik tuzioca Haskog suda Grem >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Bluit izjavio je da se tribunal sprema da borbe na jugu Srbije i u Makedoniji proglasi za deo oruzanih sukoba na prostoru bivse Jugoslavije, cime bi postao nadlezan za sve eventualne zlocine. Bluit je rekao da je cilj planiranog saopstenja odvracanje od ratnih zlocina, ali je dodao da slican potez tribunala nije uspeo da spreci masakre na Kosovu 1998. godine, javlja Rojters. "Smatramo da tekuce borbe na jugu Srbije predstavljaju oruzani sukob i time pokrecu nasu nadleznost. Ukoliko pocine zlocine, mi cemo ih istraziti i progoniti", izjavio je Bluit u Medjunarodnom institutu za strateske studije. Na pitanje da li ce Haski sud progoniti kosovske Albance zbog napada na Srbe od 1999. godine, Bluit je odgovorio da ce to biti tesko, posto, "u odsustvu oruzanog sukoba, nemamo nadleznost za zlocine protiv covecnosti, a Zenevska konvencija o ratnim zlocinima ne odgovara", prenosi Fonet.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.