Izvor: B92, 15.Mar.2002, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

HAPSENJE PERISICA: NEKO NECE OSTATI NA SVOM POLOZAJU

Beograd -- Potpredsednik Vlade Srbije Momcilo Perisic koji je u cetvrtak uvece uhapsen zbog, kako saznaje B92, spijunaze i odavanja vojne tajne, jos nije oslobodjen, ali se to, prema najavama republickog premijera Zorana Djindjica u toku noci izmedju petka i subote moze ocekivati.

B92 saznaje da je Perisic uhapsen u motelu "Saric" na Ibarskoj magistrali kada je Vojna sluzba bezbednosti uhapsila i americkog diplomatu. Perisic je navodno americkom diplomati predao dokumenta sa oznakom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << vojne tajne koja se odnose na period kada je on bio na celu Generalstaba VJ.

U petak uvece je povodom hapsenja Momcila Perisica odrzana sednica Vlade Srbije, posle koje je premijer Zoran Djindjic izjavio da ce traziti pokretanje odgovornosti sefa vojne obavestajne sluzbe Ace Tomica.

"Posle ovoga neko ne moze ostati na svom polozaju. Onaj ko je odgovoran, bilo gospodin Perisic, bilo oni ljudi koji su pokrenuli sve to. Mora se isterati stvar do kraja i mora se znati ko je odgovoran u ovom slucaju.

I mi cemo kao Vlada Srbije, zajedno sa Saveznom vladom sa kojom imamo jedinstven stav, istrajavati na tome. Nezavisno od toga cija ce pojedinacna krivica ovde biti, cinjenica da postoji pracenje i, kako se to kaze "obrada" jednog visokog drzavnog funkcionera, a da to civilni organi ne znaju, a da kazemo ne moraju da znaju organi Vlade Srbije - ako postoji sumnja da ce oni mozda ometati istragu, ali da ne zna savezni premijer, da ne zna savezni ministar za pravdu ili savezni ministar odbrane, govori da su se zaista stvari otrgle kontroli u vojsci, i da mi moramo da sednemo i vidimo ko zapravo koga tu kontrolise i ko kome polaze racune i da to bude zakonom utvrdjeno. Nezavisno od pitanja pojedinacne odgovornosti, a nje mora biti, sledi i jedno sistematsko rasvetljavanje odnosa u Vojsci Jugoslavije i postavljanje pitanja i hijerarhije, i odgovornosti i, naravno, civilne kontrole. To su stvari na kojima cemo mi istrajavati. I, moram da kazem da imamo potpunu saglasnost Savezne vlade za to", naglasio je Djindjic.

"Pavkovic rekao da VB nije pod njegovom jurisdikcijom"

Ministar pravde Vladan Batic ispricao je kako je do hapsenja Perisica i americkog diplomate doslo: "Potpredsednik republicke vlade gospodin Momcilo Perisic lisen je slobode u cetvrtak u 20 casova u restoranu "Saric" na Ibarskoj magistrali, sto je navodno stranom drzavljaninu, diplomati SAD, predao dokumenta koja sadrze navodno, tajne vojne podatke na koji nacin bi izvrsio krivicno delo spijunaze iz clana 128, stav 1 Krivicnog zakona SRJ. Pomenuto je vec da su hapsenje izvrsili pripadnici Vojne sluzbe bezbednosti. Saznali smo da je na celu te sluzbe i na celu same operacije, bio general Tomic, koji je odbio da se susretne sa nama, i na poziv predsednika Savezne vlade gospodina Pesica, i na poziv ministra odbrane gospodina Radojevica i na naredbu nacelnika generalstaba gospodina Pavkovica, koji nam je rekao da je Sluzba bezbednosti VJ u poslednjih par meseci na neki volseban nacin izuzeta iz jurisdikcije nacelnika Generalstaba VJ, i sto je najinteresantnije, njenim sastancima prisustvuje savetnik predsednika republike gospodin Bulatovic, kao civilno lice, koji takva ovlascenja ni po jednom pozitivnom zakonu u ovoj zemlji takva ovlascenja nema, i koji je inace i ucestvovao u organizaciji citave ove akcije", rekao je Batic.

Pred sednicu vlade, vojni tuzilac i sudija, kako saznaje B92 od pouzdanih izvora, obavestili su premijera Djindjica o detaljima hapsenja Perisica.

Kostunica: U medjuvremenu sam, ovlasno, obavesten Po povratku iz Barselone, predsednik STJ Vojislav Kostunica je novinarima izjavio da su ga za razliku od samita sa celnicima EU koji je dao mnogo povoda za zadovoljstvo, dogadjaji u zemlji navode na brigu.

"Mislim na incident i sve dogadjaje koji su vezani za hapsenje potpredsednika Vlade Srbije Momcila Perisica i privodjenje i zadrzavanje jednog stranog drzavljanina. O tome sam u medjuvremenu obavesten, ovlasno. Sazvao sam zato jedan sastanak na kome ce biti predsednik Savezne vlade, gospodin Pesic, predsednik republicke vlade gospodin Djindjic, nacelnik Generalstaba, naravno, ministar odbrane gospodin Radojevic i naravno, ministar inostranih poslova gospodin Svilanovic, kako bi sve aspekt ovog slucaja, ukljucujuci i one diplomatske, mogli da razmotrimo. To je sve sto mogu za veceras da vam kazem. Hvala", rekao je Vojislav Kostunica.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.