Izvor: B92, 06.Jun.2001, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

HAG CE SARADJIVATI U EKSHUMACIJI ZRTAVA IZ HLADNJACE

Tuzilastvo Haskog tribunala je, konacno, zadovoljno jednim primerom konkretne saradnje sa jugoslovenskim vlastima, javlja Sense. Zamenik glavnog tuzioca Grejem Bluit je na konferenciji za novinare u sredu ocenio da je uspostavljena "dobra saradnja" sa jugoslovenskim vlastima na ekshumaciji posmrtnih ostataka zrtava iz kamiona-hladnjace koji je aprila 1999. izvadjen iz Dunava. Bluit nije zeleo da otkriva detalje o toj "dobroj saradnji", ali se iz dosadasnje prakse tuzilastva u slicnim situacijama >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << moze zakljuciti da ce njegovi istrazitelji i forenzicki eksperti prisustvovati ekshumaciji i autopsiji zrtava, kako bi osigurali da se njihovi rezultati mogu koristiti na buducim sudjenjima pred Tribunalom.

Zamenik glavnog tuzioca, takodje, nije hteo da se ukljucuje u debatu koja se, u SR Jugoslaviji, vodi povodom nacrta zakona o saradnji sa Tribunalom. Ponovio je, samo, "savrseno jasan stav" glavnog tuzioca Karle del Ponte da je to "unutrasnje pitanje Jugoslavije", koje nema nikakvog efekta na obavezu Beograda da izvrsava naloge Tribunala. Tuzilastvo, istakao je Bluit, "smatra da nema potrebe za tim zakonom, buduci da je jasna obaveza saradnje koja ukljucuje hapsenje i transfer optuzenih i pristup svedocima i dokumentima." Zamenik glavnog tuzioca, takodje, ocenjuje da "kod mnogih u Beogradu postoji iskrena zelja i namera da se ostvari takva saradnja sa Tribunalom."

Ocenjujuci stepen saradnje Zagreba i Banja Luke sa Hagom, Bluit je ukazao da su odnosi sa Hrvatskom "veoma dobri i postaju jos bolji", mada ima jos nekih zahteva tuzilastva koje vlasti u Zagrebu tek treba da ispune. Forenzicari tuzilastva, dodao je Bluit, u saradnji sa hrvatskim vlastima nastavljaju ekshumacije posmrtnih ostataka zrtava iz grobnica u podrucju Knina.

Izuzimajuci "bolno pitanje" hapsenja optuzenih za ratne zlocine, i Republika Srpska, po oceni Bluita, "sve bolje saradjuje sa tuzilastvom, mada ima prostora za dalje poboljsanje." Vlasti u Banja Luci dostavljaju tuzilastvu dokumenta od znacaja za tekuce istrage i omogucavaju haskim istraziteljima pristup svedocima. Tuzilastvo je, otkriva Bluit, nedavno uputilo veci broj poziva za intervjue i svi pozvani su se uredno odazvali, sami ili uz "asistenciju" lokalnih vlasti.

Predstavnik za stampu Tribunala, Dzim Lendejl, saopstio je danas da ce 10. septembra u Hagu poceti tri nova sudjenja: Mladenu Naletilicu "Tuti" i Vinku Martinovicu "Steli", optuzenima za zlocine u Mostaru; zatim cetvorici optuzenih za etnicko ciscenje Bosanskog Samca, kao i Mitru Vasiljevicu, optuzenom za zlocine u Visegradu. Buduci da su za zlocine u Visegradu, pored Vasiljevica, optuzeni jos i Milan i Sredoje Lukic, tuzilastvo - istakao je Bluit - cini sve kako bi osiguralo da se svoj trojici sudi zajedno. Nalog za hapsenje Milana i Sredoja Lukica je svojevremeno upucen vlastima SRJ, posto se pretpostavljalo da su se "sklonili" u Srbiju, ali tuzilastvo, rekao je danas Bluit, "ima indicije da su dvojica Lukica u stalnom pokretu, kako bi izbegli hapsenje." U slucaju da se oni ipak pre 10. septembra nadju u Hagu, sudjenje Vasiljevicu bi bilo za nekoliko meseci odlozeno, kako bi se Lukicima dalo vremena da pripreme svoju odbranu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.