Gvaido optužen za veleizdaju

Izvor: B92, 06.Sep.2019, 20:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gvaido optužen za veleizdaju

Karakas -- Državni tužilac Venecuele otvorio je danas istragu protiv opozicionara, samoproglašenog šefa države Huana Gvaida, za veleizdaju.

Optužen je jer je hteo da multinacionalnim kompanijama "preda" Eskibo, bogatu teritoriju u Gvajani na koju Karakas polaže prava.

"Otvaramo istragu protiv Huana Gvaida zbog dela koja predstavljaju zločin veleizdaje", rekao je Tarek Vilijam Sab u televizijskoj izjavi.

Protiv Gvaida već se vodi više istraga. Sudstvo, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koje opozicija optužuje da odgovara predsedniku Nikolasu Maduru, sumnjiči Gvaida za nelegalno finansiranje, za kršenje zabrane izlaska iz Venecuele i za protivpravno prisvajanje predsedničke funkcije.

Poslednja optužba je pokrenula istragu od 23. januara kada se Huan Gvaido proglasio prelaznim predsednikom Venecuele. Kasnije ga je kao takvog priznalo oko 50 zemalja sveta.

Maduro je sinoć zahtevao da se pokrene istraga protiv Gvaida, optuživši ga da želi da "preda Esekibo međunarodnim kompanjama.

Esekibo je oblast bogata rudama i graniči se s pomorskom zonom s rezervama nafte. Venecuela potražuje tu teritoriju od svog istočnog suseda Gvajane.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.