Guvernerka špijunira sve račune građana

Izvor: Radio 021, 02.Sep.2015, 12:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Guvernerka špijunira sve račune građana

Centralna banka će od 1. oktobra znati datum otvaranja i gašenja računa, druge promene na računu, ime i prezime klijenta, njegov JMBG i adresu boravišta ili prebivališta, što s obzirom na ranije zloupotrebe ličnih podataka, klijente banaka može samo da zabrine.

Međutim, ova informacija ne nalazi se u obaveštenjima koja ovih dana dobijaju građani od banaka, u kojima se navodi da 1. oktobra počinje da važi Zakon o platnim uslugama. Zakon uvodi obavezu bankama da podakte >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << o klijentima šalju u novoformirani jedinstveni registar računa građana. Kontrolu nad tom bazom podataka imaće NBS, odnosno guvernerka Jorgovanka Tabaković.

Dušan Uzelac s portala Kamatica smatra da je reč o širenju nadležnosti NBS zbog kontrole elektronskog plaćanja. On veruje da neće biti ugrožena bezbednost građana. Inače, obaveštenja banaka koje dobijaju građani su prilično štura, pa klijenti ne mogu da shvate o čemu je reč. Uzelac kaže da se malo stvari menja, ali da se uvode nove, koje se odnose na tekuće račune i plaćanje.

"Otvara se mogućnost da se snize provizije za održavanje računa i provizije za plaćanje jer će, osim banaka, i drugi moći da se bave platnim uslugama, na primer, naplatom računa. Međutim, tužno je što je zakon donet jer je deo usklađivanja s propisima EU, a ne zato što smo mi to hteli. Jačina bankarskog lobija i slabost NBS deset godina odlažu donošenje ovog zakona", dodaje Uzelac.

Na pitanje zašto je potreban registar računa fizičkih lica i da li može da bude zloupotrebljen, u NBS kažu da ti podaci neće biti javno dostupni i na njih se primenjuju propisi o zaštiti podataka o ličnosti. "Te podatke NBS daje samo na osnovu pisanog zahteva suda i drugog nadležnog državnog organa, u skladu sa zakonom. Lica kojima se podaci daju mogu ih koristiti isključivo u svrhu za koju su pribavljeni i ne mogu ih dalje saopštavati ili dostavljati trećim licima", tvrde u NBS.

Rodoljub Šabić - Slaba zaštita podataka o ličnosti

Rodoljub Šabić, poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, kaže za Kurir da se dosad nismo pokazali u zaštiti podataka građana. Ako je Skupština izglasala taj zakon, sad možemo da pričamo samo o merama da se oni zaštite. "Nadam se da NBS može da obezbedi zaštitu, mnoge institucije nisu mogle. Bilo je različitih kompromitacija, setimo se samo podataka Agencije za privatizaciju", objašnjava on.

O čemu nas banke obaveštavaju:

- Klijent može da raskine ugovor s bankom bilo kada, dok banka mora da da otkazni rok od dva meseca

- Zatvaranje tekućeg računa je besplatno

- O svakoj promeni tarifa banka mora da obavesti klijenta najkasnije dva meseca ranije

- U slučaju spora klijenta i banke teret dokazivanja je na banci

- Platne transakcije u dinarima u našoj zemlji moraju se obaviti u toku dana

- Na zahtev klijenta banka je dužna da mu besplatno dostavi jednom mesečno na papiru izvod o transakcijama

- Precizno i detaljno su definisane informacije koje korisnik platnih usluga mora da dobije od pružaoca platnih usluga

Ko će smeti da obavlja platni promet:

1. Banka

2. Institucije elektronskog novca

3. Platna institucija

4. Narodna banka Srbije

5. Uprava za trezor

6. Javni poštanski operator

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.