Gugl pravi neverovatna sočiva za dijabetičare

Izvor: B92, 17.Jan.2014, 10:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gugl pravi neverovatna sočiva za dijabetičare

Laboratorija najvećeg internet pretraživača “Gugl lab”, poznata po neobičnim projektima, saopštila je 16. januara da pravi kontaktna sočiva za dijabetičare kako bi pacijenti mogli da kontrolišu nivo glukoze u suzama.

"Pravimo inteligentna sočiva koji će moći da mere nivo glukoze u suzama", najavili su naučnici Brajan Otis i Babak Parviz na zvaničnom Guglovom blogu.

Prema njihovim rečima, nova sočiva funkcionišu tako što imaju čip povezan s minijaturnim >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << senzorom glukoze, koji se nalazi između dva sloja sočiva.

Naučnici su rekli da su neka klinička ispitivanja već sprovedena i da su u toku pregovori sa američkom agencijom za zdravlje (FDA).

Sočiva će moći da utvrde nivo glukoze u suzama svake sekunde, naveli su naučnici i dodali da sada razmatraju mogućnost da unesu svetlosne signale kako bi dijabetičar bio upozoren kada je nivo glukoze prešao dozvoljeni prag.

"Uvek smo želeli da radimo na projektima koji svima deluju čudno. Pošto je Međunarodna federacija dijabetesa nedavno saopštila da svet gubi bitku u lečenju te bolesti, mislili smo da je ovaj projekat vredan pažnje", naveli su Otis i Parviz.

.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Google laboratorija pravi sočiva za dijabetičare

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 17.Jan.2014

Odeljenje pretraživača Google - Google laboratorija (Google lab), poznata po neobičnim projektima, saopštila je kasno sinoć da pravi kontaktna sočiva za dijabetičare kako bi pacijenti mogli da kontrolišu nivo glukoze u suzama, prenose u petak francuski mediji. "Pravimo inteligentna sočiva koji...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Gugl pravi sočiva za dijabetičare

Izvor: Akter, 17.Jan.2014

Laboratorija najvećeg internet pretraživača “Google lab”, poznata po neobičnim projektima, saopštila je 16. januara da pravi kontaktna sočiva za dijabetičare kako bi pacijenti mogli da kontrolišu nivo glukoze u suzama

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.