Grupa za Kosovo podržala Fejta

Izvor: RTS, 08.Feb.2010, 20:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grupa za Kosovo podržala Fejta

Međunarodna upravljačka grupa za Kosovo u Beču podržala plan za integraciju severnog Kosova u prištinske institucije. Zaključci Grupe su ništavni, rekao ministar za KiM Goran Bogdanović.

Na današnjem sastanku u Beču Međunarodna upravljačka grupa za Kosovo podržala je plan za integraciju severnog Kosova u prištinske institucije koji je iznela Međunarodna civilna kancelarija, navodi se u saopštenju te Kancelarije.

Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << izjavio je da su zaključi Međunarodne upravljačke grupe za Kosovo neobavezujući i ništavni, ističući da Srbija tu grupu ne priznaje.

Bogdanović je u izjavi Tanjugu, komentarišući zaključke Grupe, rekao da šef Međunarodne civilne kancelarije na Kosovu Piter Fejt od početka nastoji da sprovede Ahtisarijev plan, koji je Srbija odbacila i koji nisu prihvatile Ujedinjene nacije.

Ministar Bogdanović je ocenio da najveću prepreku za saradnju na terenu predstavlja Fejtova dvostruka funkcija, koji je i šef Međunarodne civilne kancelarije, a i predstavnik Evropske unije na Kosmetu.

Bogdanović je ukazao da Fejt "svesno i obilato zloupotrebljava svoju dvostruku ulogu, pozivajući se čas na jednu čas na drugu, u zavisnosti kako mu to i kad odgovara" i dodao da iz takvog Fejtovog odnosa, pristupa i poteza nastaju samo konfuzija, nerazumevanje i tenzije.

Prema njegovim rečima, Fejtov rad ilustruje činjenica da je za račun Prištine konstantno pokušavao da međusobno posvađa i zavadi Srbe na Kosovu i Metohiji.

Ministar je kazao da je poslednji u nizu "nepromišljenih Fejtovih koraka plan za integraciju severnog Kosmeta" i ocenio da je taj plan usmeren na promenu realnosti na terenu, stvara tenzije, konfuzije i predstavlja pretnju po stabilnost u regionu.

Međutim, dodao je ministar, Fejt i oni koji podržavaju njegov plan, moraju da budu svesni da na severu Kosova i Metohije među Srbima neće naći nikoga za ostvarenje ovog opasnog plana, ali i da će snositi odgovornost za posledice koje bi nastale pri pokušaju da se on sprovede.

"Sprovođenje Ahtisarijevog plana za Beograd nije i neće biti prihvatljivo" zaključio je Bogdanović.

Grupa je sa sastanka u Beču pozvala sve strane, uključujući i Srbiju, da imaju "konstruktivnu ulogu u tom značajnom procesu kako bi se obezbedili bolji životni uslovi na severnom Kosovu".

"Međunarodna upravljačka grupa pozdravlja nameru Vlade Kosova da finansira projekte čiji je cilj integracija pripadnika zajednice kosovskih Srba, kao i napore Evropske unije na severnom Kosovu", navodi se u saopštenju.

Piter Fejt, koji je na čelu Međunarodne civilne kancelarije, nedavno je potvrdio postojanje plana kojim bi se sever Kosova, na kom su Srbi velika većina stanovništva, integrisao u institucije Vlade Kosova.

Zvaničnici Srbije odbacili su taj plan i ocenili da je on opasan po regionalnu stabilnost.

Međunarodna upravljačka grupa, koju čine države koje priznaju Kosovo, ocenila je da će integracija svih zajednica u kosovsko društvo, "pogotovo celokupne zajednice kosovskih Srba, biti ključni izazov kako bi se obezbedila održiva budućnost i ojačala demokratija Kosova".

Grupa je ocenila da je u poslednje dve godine postignut "značajan napredak" u sprovođenju Ahtisarijevog plana. Dodaje se da je teritorijalni integritet Kosova "istinski povezan sa regionalnom stabilnošću".

"Proširena regionalna saradnja je u najboljem interesu Zapadnog Balkana i njegove evropske perspektive. U tom cilju, Međunarodna upravljačka grupa poziva Srbiju, Kosova i susedne zemlje da se angažuju u pragmatičnom dijalogu po pitanjima od zajedničkog interesa, uključujuci konstruktivno učešće na regionalnim forumima", navodi se u saopštenju.

Grupa je ocenila da Kosovo treba hitno da učini dalji napredak u borbi protiv korupcije, organizovanog kriminala, poboljšanju administrativnih kapaciteta i uspostavljanju vladavine zakona, uključujući i severno Kosovo.

Dodaje se da Vlada Srbije treba blisko u tome da sarađuje sa misijom EU na Kosovu.

Holandski diplomata Piter Fejt je 28. februara 2008. godine imenovan na dužnost Međunarodnog civilnog predstavnika.

On je vrhovni autoritet za nadgledanje sprovođenja plana Martija Ahtisarija i ima izvršnu vlast da interveniše i otkloni poteze koji su u suprotnosti sa ovim planom.

U Ahtisarijevom planu, koji nije odobrio Savet bezbednosti UN, niti ga priznaje Srbija, piše da će u roku od dve godine nakon stupanja na snagu MUG razmotriti ovlašćenja šefa MCK sa ciljem da postepeno smanji obim njegovih nadležnosti i učestalost intervencija.

Mandat MCK može da se okonča tek kada se utvrdi, kako stoji u Ahtisarijevom planu, da je Kosovo ispunilo sve odredbe ovog dokumenta.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.