Izvor: Blic, 26.Okt.2008, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grupa naučnika snimila muziku sa zvezda

Naučnici su snimili zvuk tri zvezde slične našem Suncu, koristeći francuske teleskope "Koro". Ovi zvuci omogućili su im da po prvi put dobiju više informacija o procesu koji se odvija duboko unutar zvezda, piše BBC.

Slušanjem zvuka zvezda tim naučnika je otkrio da postoji određena šema ponavljanja, što znači da čitava zvezda pulsira.

Takođe su primetili da je zvuk jedne zvezde unešto drugačiji od druge. Naučnici smatraju da su zvuci različiti jer na >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << njih utiču starost zvezda, njihova veličina i hemijski sastav.

Ova tehnika, nazvana "zvezdanom seizmologijom", postaje sve popularnija među astronomima jer zvuci pokazuju naučnicima šta se događa u unutrašnjosti zvezde.

"Ovo je potpuno nov način da se gleda na zvezde, u poređenju sa onim što je postojalo pre 50 godina. Veoma je uzbudljivo", rekao je profesor Erik Majkl iz pariske Opservatorije.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.