Grubo se našalili sa Lenjinom

Izvor: RTS, 02.Apr.2009, 19:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grubo se našalili sa Lenjinom

Jedna od najpoznatijih statua Vladimira Iliča Lenjina teško je oštećena u eksploziji naprave koju su juče postavili nepoznati vandali u Sankt Peterburgu.

Bronzana statua Vladimira Iliča Lenjina, koja već 83 godine stoji u blizini železničke stanice "Finlandski" u Sankt Peterburgu, teško je oštećena u jučerašnjoj eksploziji bombe.

"Nepoznate osobe su detonirale neidentifikovanu eksplozivnu napravu ispod spomenika, oko 4 sata i 30 minuta ujutru po lokalnom >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << vremenu. Rezultat je rupa prečnika 80-100 centimetara", izjavio je jedan od gradskih zvaničnika.

Član lokalne administracije je naglasio da postoji opasnost da se spomenik sruši ako se hitno ne obavi popravka.

"Eksperti su došli do zaključka da statua samo što nije pala i da zato mora da se razmontira. Radovi će biti obavljeni večeras. Oštećenu statuu će preuzeti profesionalni restauratori. Prema prvim procenama, popravka će koštati između 6 i 8 miliona rubalja (17.300 - 23.500 dolara)", stoji u zvaničnom saopštenju.

Portparol policije je dodao da povređenih nema i da je bomba imala snagu oko 400 grama Te-En-Tea.

Ova Lenjinova bronzana statua je otkrivena 7. novembra 1926. godine, na mestu gde je komunistički vođa održao čuveni govor nakon povratka iz egzila 1917, malo pre početka Oktobarske revolucije. Kasnije je premeštena bliže reci Nevi.

Iako je svojevremeno u Sankt Peterburgu bilo dosta Lenjinovih statua, ova 10-metarska je jedna od retkih koje su preživele i artiljerijsku vatru tokom opsade Lenjingrada za vreme Drugog svetskog rata i raspad Sovjetskog Saveza.

"Lenjin koji stoji na oklopnom vozilu nije spomenik samo njemu. To je simbol revolucije od samog početka", rekao je Ivan Melnjikov, zamenik predsednika Komunističke partije Rusije. "Atak na simbol nije samo puka eksplozija. Jasno je da su organizatori želeli da kažu nešto ovim potezom."

"Siguran sam da će javnost osuditi ono što se noćas dogodilo", dodao je Melnjikov.

Advokat Komunističke partije Valerij Raškin misli da je eksplozija pokušaj da se odvuče pažnja javnosti sa aktuelnih problema.

"Ne kažem da je ovo vrsta provokacije zbog našeg kritikovanja vlasti, već skretanje pažnje sa sadašnjeg stanja", tvrdi Raškin.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.