Groznicom s Nila zaražene 44 osobe

Izvor: Studio B, 26.Sep.2012, 16:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Groznicom s Nila zaražene 44 osobe

Na osnovu dostavljenih, analiziranih podataka i laboratorijskih kriterijuma, prema preporukama Evropskog centra za kontrolu bolesti, do danas je groznica Zapadnog Nila laboratorijski dijagnostikovana kod 44 osobe u Srbiji, uključujući i šest smrtnih ishod

Obolele osobe su uzrasta od 17 do 82 godine, ali je 80 odsto osoba starijih od 50 godina sa nekim hroničnim oboljenjem, odnosno spadaju u kategoriju sa povećanim rizikom od težeg oblika bolesti, precizirano je u saopštenju >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << Instituta Batut.

Obolele osobe su sa teritorije Južnobanatskog, Severnobanatskog, Sremskog okruga i Beograda.

Umrle osobe su bile stare između 68 i 81 godine i imale su hronično oboljenje. Radi se o dve osobe sa prebivalištem na teritoriji Južnobanatskog okruga i četiri iz Beograda. U svim slučajevima u pitanju su osobe koje nisu putovale van zemlje u periodu inkubacije, koja traje od tri do14 dana.

Infekcija virusom Zapadnog Nila je ove godine zvanično prvi put registrovana u humanoj populaciji na teritoriji Srbije u julu mesecu. Učestalost oboljevanja u humanoj populaciji zavisi od dužine trajanja aktivnosti vektora, a karakteristična je za određena geografska područja.

Detaljnu analizu podataka, u cilju planiranja aktivnosti za narednu sezonu, Institut za javno zdravlje Srbije će uraditi po završetku sezone aktivnosti komaraca.

Na osnovu podataka Evropskog centra za kontrolu bolesti slučajevi oboljevanja od groznice Zapadnog Nila se registruju u Grčkoj, Makedoniji, Albaniji, Rumuniji, Ruskoj Federaciji, Izraelu i okupiranoj palestinskoj teritoriji, Tunisu i Sjedinjenim Američkim Državama.

 

 

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.