Grosi: Nuklearne podmornice Australije osetljivo pitanje

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Sep.2021, 14:56

Grosi: Nuklearne podmornice Australije osetljivo pitanje

Generalni direktor Međunarodne agencije za nuklearnu energiju Rafael Grosi smatra da je sporazum AUKUS, prema kome će Australija nabaviti tehnologiju nuklearnih podmornica iz SAD "vrlo osetljivo" pitanje u smislu inspekcija, ali da postoji način da se taj problem prevaziđe.

Sporazum o nuklearnim podmornicama deo je trostranog odbrambenog pakta, poznatim kao AUKUS koji su Vašington, London i Kanbera najavili prošlog meseca, a koji je izazvao negodovanje Francuske, jer Australija >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << po njemu otkazuje postojeću narudžbinu za francuske konvencionalne podmornice, prenosi Rojters.

To bi takođe bio prvi put da jedna od strana u Ugovoru o neširenju nuklearnog oružja (NPT) dobije nuklearne podmornice, osim pet država sa nuklearnim naoružanjem koje priznaje NPT , SAD, Rusije, Kine, Francuske i Britanije, kao i Indije, koja nije potpisala ovaj ugovor, a takođe ima nuklearne podmornice.

"To je tehnički vrlo osetljivo pitanje i to će biti prvi put da zemlja koja nema nuklearno oružje ima nuklearnu podmornicu", rekao je Grosi, koji je na čelu agencije koja nadgleda primenu NPT.

Grosi je potvrdio da potpisnica NPT može da isključi nuklearni materijal iz nadzora IAEA dok se on koristi za pokretanje podmornice, što bi bio redak izuzetak od stalnog nadzora agencije nad svim nuklearnim materijalima kako bi se obezbedilo da se on ne koristi za izradu atomskih bombi.

"To znači da s Australijom, SAD i s Britanijom moramo da uđemo u vrlo složene tehničke pregovore kako bismo se pobrinuli da kao rezultat toga ne dođe do slabljenja režima nuklearnog neširenja", naglasio je Grosi .

On nije naveo koliko bi takvi pregovori mogli da potraju.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.