Grosi: Ne zaboravite na opasnost iranskog nuklearnog programa

Izvor: B92, 01.Dec.2023, 17:09

Grosi: Ne zaboravite na opasnost iranskog nuklearnog programa

Šef nuklearne agencije UN Rafael Grosi smatra da međunarodna zajednica ne bi trebalo da izgubi iz vida opasnosti iranskog nuklearnog programa zbog rata u Gazi.

Grosi je pozvao svetske sile da obnove pregovore sa Iranom, iako je njihova pažnja sada usmerena na rat između Izraela i Hamasa.

"Moramo da obnovimo dijalog sa Iranom. Mnogi ne obraćaju pažnju na iranske nuklearne ambicije, ali ovaj problem zaista postoji", rekao je Grosi.

Tenzije između Irana >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i Zapada su porasle otkako je Hamasov napad na Izrael 7. oktobra izazvao rat između Palestinaca i Izraela.

Iran podržava Hamas, kao i mnoge antiizraelske i antizapadne grupe širom regiona.

Naime, rat na Bliskom istoku preokrenuo je napore američke vlade da deeskalira tenzije sa Iranom istovremeno pokušavajući da obuzda nuklearnu krizu.

U septembru su SAD i Iran završile razmenu zatvorenika nakon višemesečnih pregovora, a Vašington je odmrznuo 6 milijardi dolara iranskih naftnih fondova u Južnoj Koreji.

Grosi je napomenuo da bi za razgovore sa Iranom možda bio potreban novi okvir, a ne pokušaj da se oživi sporazum iz 2015, poznat kao Zajednički sveobuhvatni plan akcije, koji je propao otkako su ga SAD napustile 2018. pod bivšim predsednikom Donaldom Trampom.

Iran je povećao svoju nuklearnu aktivnost od 2019. godine kao odgovor na američko povlačenje iz "Zajedničkog sveobuhvatnog plana akcije" i uvođenje sankcija protiv njega.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.