Greta Tunberg puštena iz pritvora posle protesta u Nemačkoj

Izvor: VOA, 17.Jan.2023, 19:27

Greta Tunberg puštena iz pritvora posle protesta u Nemačkoj

Aktivistkinja za zaštitu životne sredine Greta Tunberg bila je među privedenim osobama tokom protesta u blizini nemačkog sela Lucerat i tamošnjeg rudnika uglja, ali je oslobođena nakon provere identiteta, saopšteno je iz policije. Poznata aktivistkinja se prošle nedelje pridružila protestima protiv širenja rudnika koji je u vlasništvu energetske kompanije "RWE". "Greta Tunberg bila je deo grupe aktivista koje smo zaustavili i prebacili iz opasne zone kako bismo utvrdili njihov identitet", izjavio je ranije portparol policije. Tunberg je privedena tokom protesta kod površinskog kopa rudnika "Garzvajler 2" koji se nalazi na oko devet kilometara od tog sela. Snimak agencije Rojters prikazuje policajce koji sa mesta događaja odnose jednu od najpoznatijih svetskih ekoloških aktivistkinja. Na snimku se čuje i pripadnik policije koji najavljuje da će učesnici protesta biti silom odvedeni na proveru identiteta”, zatraživši od okupljenih da sarađuju. Interventna policijska jedinica udaljila je aktiviste iz objekata u selu. Nekoliko njih popelo se na obližnje drveće i pokušalo da se zadrži u podzemnom tunelu. Deo demonstranata, uključujući Turnberg, udaljeni su sa mesta na kom su planirali da protestuju do utorka. Švedska aktiviskinja u subotu se obratila demonstrantima, kojih se oko 6.000 uputilo prema selu Lucerat, čije je rušenje najavljeno kako bi se povećao kapacitet tamošnjeg rudnika. “Proširenje rudnika je izdaja sadašnjih i budućih generacija. Nemačka je jedan od najvećih svetskih zagađivača i treba da odgovara za to”, poručila je Tunberg. Lokalna energetska kompanija počela je rušenje objekata u selu Lucerat koje je napušteno u nameri da proširi rudnik uglja Garzvajler 2. Tada je saopštila da su dodatne količine uglja potrebne kako bi se na najbolji način iskoristile zalihe tog energenta tokom energetske krize. Inače, lokalne vlasti i energetska kompanija usaglasili su se da će odložiti prekid eksploatacije uglja za osam godina, a proizvodnju struje na ugalj do 2030.

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

Greta Tunberg među privedenim aktivistima na protestu u Nemačkoj

Izvor: VOA, 17.Jan.2023

Aktivistkinja za zaštitu životne sredine Greta Thunberg bila je među privedenim osobama tokom protesta u blizini nemačkog sela Lucerat i tamošnjeg rudnika uglja. Razlog protesta je izmeštanje sela zarad proširivanja kapaciteta rudnika.

Nastavak na VOA...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.