Greškom ubio Izraelca, mislio da je terorista

Izvor: B92, 22.Okt.2015, 10:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Greškom ubio Izraelca, mislio da je terorista

Izraelski vojnik ubio je u Jerusalimu jednog Jevrejina, misleći da je palestinski terorista, saopštila je policija.

Incident, koji se dogodio sinoć, smatra se još jednim pokazateljem nervoze koja je obuzela Izraelce usred skoro svakodnevnih palestinskih napada nožem.

Policijski portparol Miki Rozenfeld rekao je da se incident dogodio kada su vojnici, koji su se rasporedili u Jerusalimu da pomognu policiji, tražili da im ta osoba pokaže ličnu kartu, ali je ona >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << to odbila.

Zatim je došlo do koškanja i potom je ta osoba pokušala da im otme oružje, jedan vojnik je tada pucao i ranio Jevrejina, koji je kasnije preminuo, rekao je Rozenfeld.

"Vojnici su uveliko sumnjali da je on terorista", rekao je portparol.

Izraelski mediji su objavili da je žrtva najpre tražila od vojnika ličnu kartu, ali Rozenfeld to nije mogao da potvrdi, već je samo rekao da se incident istražuje.

Dva Palestinca su ubola Izraelca nožem na autobuskoj stanici, nakon što su pokušali da se ukrcaju u školski autobus. Policija je pucala i ranila tu dvojicu.

Rozenfeld je rekao da su napadači iz jednog sela na Zapadnoj obali teško ranjeni, a Izraelac lakše, dok je deset Izraelaca ubijeno tokom proteklog meseca, uglavnom u palestinskim napadima nožem.

Palestinski napadi, koji su eskalirali početkom ovog meseca, izazvali su paniku i strah da će prerasti u dugotrajno krvoproliće.

U nedelju je jedan beduin sa juga Izraela počeo da puca na autobuskoj stanici, ubio jednog vojnika i ranio nekoliko ljudi, a privatni čuvar je pucao na emigranta iz Eritrije, misleći da je i on jedan od napadača.

Eritrejac je pao na zemlju, a prolaznci su počeli da ga psuju i tuku. On je kasnije podlegao povredama.

Početkom ovog meseca jedan Izraelac je ubo nožem Jevrejina, misleći da je Arapin zbog tamnije boje kože.

U nastojanju da se pripreme za potencijalne napade, Izraelci ne kupuju samo biber-sprej za samoodbranu, već su ih zvaničnici pozvali da nose oružje ako imaju dozvolu.

Sve je to još više doprinelo osećaju panike, dok je bezbednost pojačana širom zemlje i stotine vojnika raspoređeno da pomaže policajcima.

U Jerusalimu su postavljene betonske barijere i kontrolni punktovi na ulazu u arapske kvartove, odakle su došli mnogi napadači.

Nasilje se, međutim, nastavlja nesmanjenom žestinom.

Na palestinskoj strani ubijeno je 47 ljudi, uključujući 26 onih koje je Izrael identifikovao kao napadače, a drugi uglavnom u sukobima s izraelskim snagama, navodi Asošijeted pres.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.