Gran pri Festivala Balkanima pripao filmu iz Letonije

Izvor: Glas javnosti, 07.Okt.2012, 16:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gran pri Festivala ''Balkanima'' pripao filmu iz Letonije

BEOGRAD - U Velikoj sali Doma kulture ''Studentski grad'' dodeljene su nagrade Evropskog filmskog festivala ''Balkanima'', a Gran pri festivala nagrada ''Novi Beograd" pripao je filmu ''Vila Antropof" (Villa Antropoff) autora Vladimira Lešiova i Kaspara Jancisa (Vladimir Leschiov and Kaspar Jancis) iz Letonije.

Ovaj film je osvojio glavnu nagradu Festivala za originalno, sugestivno i suvereno korišćenje ključnih filmskih elemenata kao što su režija, animacija, ideja, dizajn i zvuk >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << koji čine jedinstveno i uznemiravajuće ostvarenje. Nagrada je sinoć dodeljena , a sastoji se od diplome, trofeja ''Lepenac" i novčanog iznosa u visini od 120.000 dinara bruto.

Žiri međunarodnog programa zasedao je u sastavu Jirži Kubiček (scenarista i autor animiranih filmova iz Češke), Joško Marušić, (majstor zagrebačke animacije) i Čedomir Vasić (umetnik iz Srbije) i doneo je odluku da specijalne nagrade (diplome) pripadnu filmovima - ''Genetski inženjering" autora Marka Jozovića iz Srbije za skladan odnos između ključnih animacijskih elemenata, dramaturgije, tajminga i ritma, a filmu ''Veliki kadar" (Bigshot) autora Morisa Huvelina (Maurice Huvelin) iz Francuske pripala je nagrada za najduhovitiji film festivala.

Za izvrsnu trasformaciju različitih grafičkih elemenata u sugestivnu celinu nagrađen je film ''Alterate" (Aalterate) autora Kristobala de Oliveire (Ćristobal de Oliveira) iz Francuske.

Filmu ''Tinamv 1" autora Adnana Popovića iz Austrije pripala je nagrada za hrabro eksperimentisanje sa apstraktnim grafičkim, luminokinetičkim i novomedijskim elementima.

Autor Martin Kopman (Maarten Koopman) iz Holandije dobio je nagradu za originalnu ideju za film ''Molim vas za strpljenje" (One Moment Please...) Nagradu za najbolji film jugoistočne Evrope dobio je film ''Vrisak" (The Scream) autora Sebastijana Kosora (Sebastian Cosor) iz Rumunije za izvanrednu interpretaciju jedne autentične umetnosti kao što je slikarstvo pomoću druge umetnosti kao što je animacija i dramatično delo kakvo se retko viđa u animiranim filmovima.

Nagrada se sastoji od diplome, trofeja ''Lepenac" i novčanog iznosa u visini od 80.000 dinara bruto.

Posebno priznanje za izuzetan film o važnosti humanitarnog rada, ''Balkanima'' festival je dodelio filmu ''Žino'' (Junod), autora Shinićiro Kimura iz Japana.

Međunarodni žiri studentskih filmova i filmskih škola u sastavu - Rune Erikšon (autor animiranih filmova iz Norveške), Ivan Ramadan (autor animiranih filmova iz BiH), Miroslav Simonović (osnivač škole animiranog filma u Vranju) odlučio je da nagrada ''Zoptic'' pripadne filmu ''Mreža" (Net) autora Igora Đorđevića. Nagrada se sastoji od diplome i knjige Zorana Perišića ''Visual Effects Cinematography".

Nagrada SAE Instituta Beograd dobio je film ''Potemkin 10" autora Relje Ilića iz Srbije za istraživački pokušaj i dalje tehničko istraživanje, a nagrada se sastoji od diplome i kursa 3D animacije SAE Instituta.

Nagrada za najbolju školu dodeljena je Univerzitetu umetnosti u Poznanju u Poljskoj (University of Arts in Poznan, Poland) za likovnu slobodu i umetničku originalnost ujednačenu kroz kvalitet prikazanih filmova na festivalu. Nagrada se sastoji od diplome i trofeja ''Lepenac".

Nagrada za najbolji film studentskog takmičarskog programa dodeljena je filmu ''Medved i ja" (Bear Me) autorke Kasije Vilk (Kasia Wilk) iz Nemačke za dobro artikulisanu celinu i snažan likovni indentitet.Nagrada se sastoji od diplome, trofeja ''Lepenac" i novčanog iznosa u visini od 60.000 dinara bruto.

Nagrade su pobednicima dodeljene poslednje večeri festivala, a svi ljubitelji animiranog filma mogli su da uživaju od 2. oktobra u animiranim filmovima, koji su bili podeljeni u četiri glavna takmičarska programa i četiri programa studentskih filmova, kao i dve panorame evropskog filma.

Nastavak na Glas javnosti...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.