Grafiti UČK na pravoslavnoj crkvu u Lipljanu

Izvor: Mondo, 10.Jan.2015, 17:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grafiti UČK na pravoslavnoj crkvu u Lipljanu

Paroh lipljanski Đorđe Stefanović izjavio je da su noćas nepoznati počinioci ispisali grafit UČK, što je skraćenica Oslobodilacke vojske Kosova, na ulazu u srpsku pravoslavnu crkvu svetih Flora i Lavra u Lipljanu.

This morning UCK graffito on the Serb Orthodox church of Sts Florus and Laurus in Lipljan nr Pristina. Shame! #Kosovopic.twitter.com/6RcFVmvIAQ

— Sava Janjic (@SavaJanjic) January 10, 2015

Paroh je kazao agenciji Betu da je električno svetlo >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << upaljeno po celu noć ispred lipljanskih pravoslavnih hramova, ali da to očigledno nije omelo nepoznatog počinioca da uđe u portu i napisom "UČK" oskrnavi hram.

On je rekao da je to nedelo, koje se dogodilo tokom božićnih i novogodišnjih praznika, uznemirilo pedesetak srpskih domaćinstava, koliko je u Lipljanu ostalo od predratnih oko pet hiljada Srba.

Preostali Srbi žive uglavnom u ulicama oko pravoslavnih hramova u ovom gradu.

"Inače, za godinu i po dana koliko služim u Lipljanu nisam imao nikakvih problema. Imam dobre odnose i sa Albancima i sa Kosovskom policijom koja obilazi i mene i crkve", kazao je paroh.

On je rekao da se pored oskrnavljene crkve koja datira iz 20.veka, u porti nalazi i srednjevekovni srpski pravoslavni hram Vavedenje Bogodrodice koji, kako je istakao, na sreću nije oskrnavljen.

Zamenik premijera Kosova Branimir Stojanović danas je najoštrije osudio ispisivanje grafita na srpskoj pravoslavnoj crkvi u Lipljanu.

"Pozivam pre svih policiju Kosova da pronađe one koji stoje iza ovog nedela. Ispisivanje grafita predstavlja nastavak skrnavljenja pravoslavnih hramova na Kosovu. Zato tražim od rukovodstva kosovske opštine Lipljan da zaštiti ovaj hram", saopštio je Stojanović.

Prema njegovim rečima, zajedništvo i poštovanje različitosti treba na Kosovu da budu zajednička ideja vodilja svih, kako bi uspeli u nameri da izgrade zajedničku i mirniju buducnost za sve stanovnike na  Kosovu.

Skrnavljenje pravoslavnog hrama u Lipljanu najoštrije je danas osudila i Građanska inicijativa "Srpska".

Predsednik GI "Srpska", koja učestvuje u vlasti Kosova, Vladeta Kostić zatražio je od nadležnih da se počinioci pronađu i kazne kako bi se sprecio nastavak skrnavljenja pravoslavnih svetinja na Kosovu.

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.