Gradska uprava u Čačku uvodi test na alkohol i drogu

Izvor: Blic, 02.Nov.2012, 03:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gradska uprava u Čačku uvodi test na alkohol i drogu

Gradska uprava Čačka pravi novi pravilnika o bezbednosti i zdravlju na radu, kojim će za zaposlene biti uveden alko-test i kontrola na upotrebu opojnih sredstava. Pored toga, u toku je i ugradnja elektronskog sistema praćenja evidencije rada lokalnih činovnika, a biće pooštrena i kontrola korišćenja službenih automobila, fiksne i mobilne telefonije.

Načelnica Gradske uprave za opšte i zajedničke poslove Nadežda Vuksanović objašnjava da će se uvođenjem novog pravilnika >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << staviti pod kontrolu kompletno ponašanje lokalnih službenika radi zaštite bezbednosti i zdravlja zaposlenih, ali i stranaka koje su u kontaktu s njima.

- Pravilnik podrazumeva pravo da se nad službenicima nenajavljeno radi alko-test, kao i provera da li su konzumirali opojne droge. Želimo da pratimo psihofizičku sposobnost zaposlenih, kako stranka ne bi bila izložena uticaju službenika koji je tog dana indisponiran za rad - navodi Vuksanovićeva.

Na pitanje da li se ovakva mera uvodi zbog toga što je bilo slučajeva da su pojedini radnici gradskih uprava posao obavljali pod dejstvom alkohola ili droga, ona kaže: - Nemamo dokaza da je bilo zloupotreba tog tipa, ali je bilo sumnji.

U zgradi Gradske uprave u toku je instaliranje elektronskog sistema za praćenje evidencije rada zaposlenih.

- Ta evidencija će biti osnov za isplatu zarada. Sistem neće biti samo kontrola dolazaka i odlazaka radnika na posao i sa posla, već će biti uvedena kompletna evidencija radnog vremena.

Štampaće se radne liste i to će biti osnov za isplatu zarade. Ukoliko bude kašnjenja i čestih dužih izlazaka iz zgrade, zaposlenom će biti umanjena plata i neće biti nikakvog tolerisanja - kaže Vuksanovićeva.

Pošto je procenjeno da će lokalni budžet ukidanjem parafiskalnih nameta, poput firmarina i naknade za isticanje imena preduzeća, ostati bez oko 105 miliona dinara, grad Čačak je primoran da traži modele za uštede novca.

Jedan od načina, kako navode zvaničnici, jeste pooštravanje kontrole upotrebe službenih vozila, mobilnih i fiksnih telefona.

- Iako već dve godine vodimo ozbiljnu evidenciju o korišćenju 12 službenih automobila, smatramo da troškovi još nisu smanjeni do prihvatljivog nivoa. Pored toga što su sva ta vozila brendirana, kako bi se njihovo kretanje učinilo dostupnim sudu javnosti, u svaki od automobila biće instaliran GPS sistem - najavljuje Vuksanovićeva i dodaje da se prati koliki su računi službenih mobilnih telefona i fiksne telefonije.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Čačak:Bez većih slučajeva pijanstva

Izvor: B92, 03.Nov.2012, 00:40

Čačak -- Posle najave da će se proveravati da li zaposleni u gradskoj upravi u Čačku rade "pripiti",nadležni navode da nema većih slučajeva alkoholisanja, ali da ih ima...Gradska vlast u Čačku uvešće elektronsko praćenje radnog vremena i alko-test za zaposlene u gradskoj upravi...Načelnica...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.