Gradovi prepoznatljivi po kulturi

Izvor: Danas, 16.Jul.2015, 15:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Gradovi prepoznatljivi po kulturi"

Zamenik gradonačelnika Novog Sada Borko Ilić i šef kabineta gradonačelnika Aleksandar Petrovićem primili su u Gradskoj kući zamenika gradonačelnika Grada Rijeke Marka Filipovića.

Borko Ilić je istakao da su Novi Sad i Rijeka gradovi koji su prepoznatljivi po svojoj kulturnoj atmosferi, odnosom prema nacionalnim manjinama, multikulturalnosti i multikonfesionalnosti. Prisutni su razmenili iskustva u vezi sa funkcionisanjem lokalnih samouprava koje predstavljaju, pre svega >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << u pogledu konkurisanja putem projekata za sredstva iz fondova EU, kao i iskustva u vezi sa kandidaturom za Evropsku prestonicu kulture, budući da je Rijeka kandidat za ovu titulu 2020. godine, a Novi Sad 2021. godine. Na sastanku se razgovaralo i o mogućnostima za uspostavljanje saradnje u oblasti turizma, urbanizma, saobraćaja i zdravstva.

Inicijativa za formalno uspostavljanje prijateljske saradnje između Novog Sada i Rijeke u vidu Pisma o namerama potpisana je u februaru 2011. godine. U martu iste godine Komisija za obeležavanje praznika, dodelu priznanja i međugradsku saradnju u zemlji i inostranstvu Skupštine grada Novog Sada usvojila je Predlog sporazuma o prijateljskoj saradnji dva grada koji predviđa saradnju na mnogim poljima, pre svega na polju kulture, sporta i urbanog turizma. Prvi kontakti dva grada na polju kulture ostvareni su u neposrednim kontaktima Muzeja grada Novog Sada i Muzeja grada Rijeke, zatim uspostavljanjem saradnje između Srpskog narodnog pozorišta i Hrvatskog narodnog kazališta Ivana Zajca, kao i Sterijinog pozorja i Festivala malih scena Rijeka.

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.