Gradonačelnik o aerodromu: Rukovodićemo se interesom grada; Protest u centru Niša

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Apr.2018, 10:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gradonačelnik o aerodromu: Rukovodićemo se interesom grada; Protest u centru Niša

Gradonačelnik Niša, Darko Bulatović, izjavio je danas da će se Grad Niš rukovoditi interesima grada i njegovih građana prilikom donošenja odluke o aerodromu "Konstantin Veliki", ali je naglasio da je stav grada o tom pitanju već poznat.

Bulatović, koji je s gradskim rukovodstvom i građanima dočekao danas predsednika Aleksandra Vučića, rekao je da će konačnu odluku o aerodromu doneti skupština grada.

Odluku o tome da li će aerodrom biti u vlasništvu grada >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << ili države, doneće skupština grada, koja će biti održana u skladu sa Poslovnikom, precizan je gradonačelnik.

"Mi smo već izneli svoj stav - rukovodićemo se najvišim interesima Grada Niša i svih građana, duboko verujući da smo doneli racionalnu i ispravnu odluku, nepolitičku i emotivnu, koja je opredeljena ka budućnosti ka razvoju", rekao je Bulatović za RTS.

On je dodao da je Grad Niš dobio čvrsta uveravanja i najviše garancije državnog rukovodstva da će se aerodrom razvijati, "da ćemo zadržati postojeće potencijale, standarde, mere bezbednosti, broj putnika, linije i sve ono što smo zajedno s državom uradili".

Sve to je u gradu, kaže, urađeno je uz podršku vlade i države.

"Mi kao grad dajemo skroman doprinos u skladu sa finansijskim mogućnostima i stvaramo uslove da možemo više, kako bi sutra mogli da kažemo u 2019. godini da stvaramo budžet koji će biti razvojni", poručio je Bulatović.

Novi protest u Nišu zbog aerodroma

U centru Niša danas je održan još jedan protest Inicijative "Ne damo niški aerodrom" na kojem su učesnici ponovili da odbornici Skupštine grada ne smeju da daju aerodrom Republici na upravljanje.

Na skupu je poručeno da je na odbornicima odgovornost prilikom glasanja, kao i da ako budu glasali za to da Republika upravlja aerodromom, onda će se pomoć tražiti od Evropske komisije.

Organizatori su još jedno ponovili da aerodrom dobro posluje.

Protest je održan na Trgu kralja Milana, a, između ostalog, je rečeno da je skup spontan za razliku od, kako tvrde, jutrošnjeg okupljanja radnika povodom posete predsednika Srbije.

Na protestu su bili i predstavnici niške opozicije, Saša Janković, Borko Stefanović, Zoran Živković....

DSS: Niški aerodrom žrtva koncesije beogradskog

Insistiranje vlasti da niški aerodrom hitno pređe u državno vlasništvo neposredna je posledica davanja koncesije kompaniji Vansi za beogradski aerodrom "Nikola Tesla" i ugovorne obaveze kojom se niški aerodrom limitira na milion putnika godišnje sve dok beogradski ne pređe dvanaest miliona, izjavio je danas Miloš Jovanović, predsednik Demokratske stranke Srbije (DSS).

Kako navode u DSS, činjenica je da niški aerodrom danas poseduje veliki potencijal za dalјi brzi razvoj, jer ima sposoban menadžment, ostvaruje poslovnu dobit i može sam da ga finansira, pa bi za samo deset godina prešao granicu koja je u interesu koncesionara beogradskog aerodroma utvrđena koncesionim ugovorom.

"Da bi se prikrili stvarni motivi i opravdao prenos vlasništva sa grada Niša predsednik Republike i predstavnici Vlade iznose brojne neistinite tvrdnje, od visine neophodnih ulaganja u razvoj aerodroma, do besmislice da će njegovim prelaskom u državno vlasništvo moći da konkuriše aerodromima u Sofiji sa sedam miliona putnika godišnje i u Skoplјu, sa gotovo dva miliona. Razvoj niškog jedino može da u manjoj meri uspori razvoj prištinskog aerodroma", kaže Jovanović.

On ističe da politiku Vlade odlikuje zanemarivanje strateških interesa pojedinih regiona, te da je iz odnosa prema sudbini niškog aerodroma lako zaklјučiti da se država ni na koji način neće angažovati ni na razvoju aerodroma "Ponikve" kod Užica, koji je koncesionim ugovorom za beogradski takođe limitiran, ni "Morava" kod Kralјeva.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Gradonačelnik Niša: Dobili smo uveravanja da će se Aerodrom razvijati

Izvor: Blic, 25.Apr.2018

Gradonačelnik Niša Darko Bulatović izjavio je danas da će se Grad Niš rukovoditi interesima grada i njegovih građana prilikom donošenja odluke o Aerodromu "Konstantin Veliki", ali je naglasio da je stav grada o tom pitanju već poznat.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.