Gradonačelnik Ljubljane: Ponosan sam na svoj grad

Izvor: NoviMagazin.rs, 28.Okt.2016, 22:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gradonačelnik Ljubljane: Ponosan sam na svoj grad

Gradonačelnik Ljubljane Zoran Janković izjavio je večeras u Beogradu da je ponosan što je procenat reciklaže u tom gradu 60 odsto s tendencijom rasta i što je Ljubljana najbezbedniji grad u Evropi.

Na tribini "Ljubljana - Zeleni grad Evrope" održanoj na Fakultetu političkih nauka, Janković je kazao da je to što je Ljubljana dobila nagradu Evropske komisije "Zeleni grad Evrope" za 2016. godinu zasluga odličnog tima.

"Danas svaki građanin Ljubljane ima 500 kvadratnih >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << metara zelenila, procenat reciklaže je 60 odsto s tendencijom rasta, a Ljubljana je najbezbedniji grad u Evropi, a naš moto je "živimo zajedno, poštujemo razlike", rekao je Janković.On je kazao i da "LGBT zajednica ima svoje prostorije u Gradskoj kući, a u Ljubljani postoji škola sa 36 različitih nacionalnih zajednica.

Janković je rekao da Ljubljana ima dobrosusedske odnose i saradnju.

"Radujemo se uspesima jedni drugih. Odlično je što sada postoji direktan let iz Beograda za Njujork, kao što postoji let iz Seula za Zagreb. To znači više turista i za Ljubljanu", objasnio je Janković.

Zamenica gradonačelnika Ljubljane Tjaša Ficko ukazala je na značajnu ulogu gradonačelnika Zorana Jankovića u transformaciji grada.

"Ljubljana je grad koji na čelu ima čoveka koji ima viziju i snagu da tu viziju ostvari. Građani su prepoznali rezultate, i zato Janković vodi Ljubljanu već deset godina."

Na pitanje kako je nagrada Evropske komisije "Zeleni grad Evrope" uticala na razvoj glavnog grada Slovenije, Ficko je rekla da tokom ove godine u Ljubljanu došlo više od 500 miliona evra investicija, a da "građani više primećuju preostale ekološke probleme i traže da se i oni reše".

Javne politike evropskih gradova prva je u nizu tribina na kojoj je predviđeno da gradonačelnici govore o svojim iskustvima u kreiranju i realizaciji javnih politika.

Tribine će biti realizovane u saradnji Grupe za analizu i kreiranje javnih politika i Centra za javnu upravu, lokalnu samoupravu i javne politike Fakulteta političkih nauka, uz podršku Fakulteta političkih nauka, Univerziteta u Beogradu.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.