Građevinski fakultet obeležio 60 godina postojanja

Izvor: RTS, 05.Dec.2008, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Građevinski fakultet obeležio 60 godina postojanja

Građevinski fakultet u Beogradu, u okviru Dana tog fakuleteta, proslavio 60 godina rada i 162 godine od osnivanja Inženjerske škole u Beogradu.

Građevinski fakultet u Beogradu

Na svečanosti povodom jubileja, predsednik Srpske akademije nauke i umetnosti Nikola Hajdin je rekao da je građevinarstvo životna profesija, koja se stalno prilagođava i odgovara na potrebe ljudi.

"Građevinski fakultet je dokaz kvaliteta u svetu i kod nas, čemu u prilog govori >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i to što proslavlja 60 godina rada", poručio je ministar prosvete Žarko Obradović i dodao da je to fakultet koji ima traga u životu Srbije, ali i sveta, jer su naši građevinski inženjeri predavači na svetskim univerzitetima i angažovani u građevinskim preduzećima širom planete.

Prva nastava iz obasti građevinarstva u Srbiji počinje 1846. godine kada ja Inženjersku školu osnovao Knez Aleksandar Karađorđević, dok je Građevinski fakultet kao samostalna visokoškolska instuitucija osnovan 1919. godine.

Prema rečima dekana Građevihskog fakulteta Đorđa Vuksanovića, na fakultetu studira oko 2.500 studenata, zaposleno je 150 nastavnika i oko 70 profesotra.

Vuksanović je kazao da je tokom protekle godine urađeno mnogo u reformi i poboljšanju kvaliteta nastave, čemu su doprinele i studentske organizacije koje tesno sarađuju sa upravom fakulteta.

Na Građevinskom fakultetu danas je svečano otvoren i Centar za doktorske studije - dve kompjuterske učionice sa oko 60 mesta, salom za sastanke i kabinetima za gostujuće profesore.

Od školske 2009/2010. godine na tom fakultetu studije će započeti prva generacija studenata novog master programa "Upravljanje nepokretnosti" koji je međunarodnog karaktera i finansira ga Evropska Unija.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.