“Građanski rat” u imunološkom sistemu može da pobedi bolest

Izvor: Blic, 20.Jul.2016, 13:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

“Građanski rat” u imunološkom sistemu može da pobedi bolest

Postoji mogućnost da “naučimo” imunološki sistem da napada samog sebe kako bi pobedio bolest, pokazuju istraživanja sa životinjama. Američki naučnici su izlečili autoimuno oboljenje kože i sluzokože Pemphigus vulgaris kod miševa tako što su izvazvali “građanski rat” u imunološkom sistemu, a tvrde da bi takav pristup mogao biti delotvoran i kod ljudi.

Autoimune bolesti nastaju kada odbrambene snage postanu destruktivne i počnu da napadaju zdravo tkivo. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<

Kod oboljenja Pemphigus vulgaris, neke B-ćelije (podtip limfocita) počinju da proizvode antitela koja napadaju vezivo koje održava ćelije kože na okupu, a posledica je stvaranje plikova na koži i sluzokoži usta, grla i polnih organa. Bolest može da ima fatalan ishod.

Postoji mogućnost terapije lekovima koji smiruju imunološki sistem, ali tada pacijent postaje podložan infekcijama.

Korišćenje imunološkog sistema kao sredstva za borbu protiv bolesti već pokazuje zapažene rezultate u borbi protiv raka. Jedan od pristupa je restrukturiranje T-ćelija, koje su obično zadužene za uništavanje zaraženih ćelija, kako bi umesto toga napadale kancerogene ćelije.

Rezultati studije u kojoj su korišćene modifikovane T-ćelije, pokazuju da je kod 90 odsto obolelih od leukemije u završnom stadijumu bolest počela da se povlači.

Naučnici Univerziteta Pensilvanije modifikovali su tehniku kako bi T-ćelije napadale samo deo imunološkog sistema koji izaziva Pemphigus vulgaris. Eksperimenti s miševima pokazali su da su na taj način sprečili pojavu karakterističnih plikova, a da to nije uticalo na ostatak imunološkog sistema.

“Ovo je neverovatno uzbudljivo vreme; imamo instrumente da menjamo imunitet kakve nismo do sada imali”, kaže za BBC Majkl Milon, jedan od učesnika istraživanja. “Imunoterapija već unosi promene u lečenje raka, a sada smo na početku njenog korišćenja u lečenju autoimunih bolesti.”

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.