Građanski blok 381 u 32 tačke o medijima, vladavini prava...

Izvor: N1 televizija, 21.Nov.2018, 15:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Građanski blok 381 u 32 tačke o medijima, vladavini prava...

Građanski blok 381 objavio je danas 32 tačke po kojima se obavezuju da će postupati po preuzimanju odgovornosti za vođenje države, a prva od njih je da su vladavina zakona i snažan institucionalni poredak preduslov slobode medija i medijskog pluralizma.

Sve odluke koje se tiču medija donosićemo u saradnji sa relevantnim novinarskim i medijskim udruženjima, stručnim organizacijama, kao i organizacijama civilnog društva koje se bave zaštitom ljudskih prava i medijskim >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << slobodama, navodi GB 381.

Prema medijima i novinarima izražavaćemo duboko poštovanje i odgovarati na njihova pitanja i zahteve bez obzira da li nam idu u prilog ili ne i uvek ćemo isticati da su slobodni mediji, kritika vlasti, javni dijalog i drugačije mišljenje vrednosti koje treba štititi, razvijati i negovati.

Uvažićemo naše zakone, evropske dokumente i praksu Evropskog suda za ljudska prava koji jasno kazuju da su javni funkcioneri dužni da trpe viši nivo kritike, kao i da je sloboda izražavanja, u interesu javnosti, mnogo šira u odnosu na nosioce javnih funkcija, navodi se u principima GB 381.

Oštro ćemo reagovati i javno osuđivati svaki napad ili pretnju upućenu novinarima i medijskim radnicima, i u skladu sa zakonom, zahtevati da se efikasno sankcionišu.

Iskreno ćemo uložiti svu energiju da, u okvirima zakona, slučajevi ubistva novinara budu razrešeni i da dobiju sudski epilog.

Pristup informacijama od javnog značaja

Izmenama zakona i njegovim poštovanjem u potpunosti ćemo novinarima i medijima, kao i građanima, omogućiti pristup informacijama od javnog značaja, i osnaživaćemo instituciju Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti.

Stvorićemo uslove za nesmetan i efikasan rad nezavisnih regulatornih tela, među kojima su i ona koja su izuzetno važna za medije i novinare, i izmenama zakona omogućićemo da ova tela rade zakonito i odgovorno, a da vlast i političke partije ne mogu da kontrolišu izbor rukovodstava ovih institucija i ugrožavaju njihov rad.

Nećemo pružati bilo kakvu podršku medijima koji kontinuirano krše zakone i Kodeks novinara Srbije, i javno ćemo osuđivati govor mržnje, pozive na nasilje i druge zloupotrebe medijskih sloboda, dodaje se u saopštenju.

U saopštenju se dodaje da je važno reformisati sistem javnih medijskih servisa u smislu statusa, izbora upravljačkih tela, načina finansiranja, načina rada i posebno javne kontrole i to na način koji će obezbediti precizne mehanizme zaštite nezavisne poslovne, kadrovske i uređivačke politike, kao i obezbediti punu transparentnost rada.

Uslovi za nesmetan rad medija

Ukazuje se i da će se stvarati uslovi za nesmetan razvoj medijskog tržišta, uz poštovanje standarda tržišne konkurencije poznatih u demokratskim zemljama i u nadi da će zdravo tržište omogućiti dugoročnu održivost kvalitetnih i profesionalnih medija.

Svi relevantni podaci o medijima biće u potpunosti i bez ograničenja dostupni javnosti, uključujući i pune informacije o javnim sredstvima koje koriste.

Građanski blok 381 se, takođe, obavezuje da će zajedno sa novinarskim i medijskim udruženjima raditi na zakonskom (re)definisanju javnog interesa u sferi javnog informisanja.

U cilju zaštite i razvoja medijskog pluralizma i konkurentnosti borićemo se, u skladu sa visokim međunarodnim standardima, protiv neprimerene medijske koncentracije i medijskog monopola, navodi se u saopštenju, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da država mora obezbediti mehanizme za dugoročno, stabilno i adekvatno finansiranje medija i medijskih sadržaja na jezicima nacionalnih manjina, s tim da se javni novac raspoređuje uz jasne, nediskriminatorne principe, potpuno transparentno.

Građanski blok 381 obavezuje se da će omogućiti, u skladu sa međunarodnim konvencijama, osobama sa invaliditetom nesmetan pristup medijima, informacijama i komunikacijama.

Kroz odgovarajući zakonski okvir predvidećemo stimulativne mere za razvoj medija civilnog društva, kao neprofitnog medijskog sektora, odnosno medija zajednice, koji imaju izuzetno važno mesto u razvijenim demokratskim društvima, navodi se saopštenju Građanskog bloka 381.

Nastavak na N1 televizija...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.