Gradi se put od Kuršumlijske do Lukovske banje

Izvor: RTS, 03.Sep.2018, 15:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gradi se put od Kuršumlijske do Lukovske banje

Opština Kuršumlija, jedna od najrazuđenijih u Srbiji godinama je suočena sa odlaskom stanovništva sa seoskog područja zbog loših uslova za život. Zato se sve više ulaže u putnu infrastrukturu. Da bi zaustavili migraciju i podstakli povratak na ove prostore, Vlada republike Srbije i opština Kuršumlija u obnovu infrastrukture na ovom području tokom ove godine uložili su više od 250 miliona dinara.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Do kuršumlijskih sela uz samu administrativnu liniju sa Kosmetom može se doći samo makadamskim putem, gde je bez terenskih vozila gotovo nemoguće stići. Izgradnja puta obradovala je malobrojne meštane.

„Da je ovo bilo, ovo sad što se radi, pre 20- 25 godina, ovde bi imalo sigurno minimum pet, šest kuća, ako ne i deset. Sve je ovo dosta zakasnilo, omladina otišla," kaže Radiša Eraković iz Rastelice kod Kuršumlije]
Put od Kuršumlijske do Lukovske banje duž administrativne linije sa Kosmetom spojiće desetak sela u kojima živi više stotina stanovnika.
Prirodna bogatstva pružaju potencijale za razvoj ovog kraja.
„I sada ima zasada malina, kupina i višnje u selima, ali je transport do hladnjača otežan zbog liših uslova i lošeg puta", navodi Radovan Eraković.
„ Tu je program za genetski centar za koze, program za ribnjak u Trebinjskoj reci, program za bašte, staklenike, plastenike, sa termalnom vodom iz Lukova," objašnjava Đorđe Eraković, iz Rastelice.
Izgradnja puta značajna je zbog banja za koje vlada veliko intresovanje.
„To je put kako da se spoje tri banje- Lukovska, Kuršumlijska i Prolom banja i Đavolja varoš, tako da bi objedinili ne samo glavne saobraćajnice, nego bi i bližim saobraćajnicama objedinili ove tri banje, a naš gost koji boravi u jednoj banji imao bi mogućnost da obiđe i dugu i treću banju, tako da vidi sve prednosti i lepote turizma kuršumlijskog kraja", kaže Radovan Raičević, generalni direkto AD Planinka Kuršumlija.
U izgradnju puteva na ovom području ulažu i opština i država.
„Mi oko 150 miliona izdvajamo za uređenje i asfaltiranje od toga na lokalne i nekategorisane oko 20- 25 miliona. Imamo i pomoć države, zadovoljni smo, ali je stvarno toliko velika površina da nikad nije dovoljno sredstava" objašnjava Radoljub Vidić, predsednik opštine Kuršumlija.
Do 92 sela Kuršumlijske opštine vodi 800 kilometara lokalnih nekategorisanih puteva koje treba urediti.
 

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.