Grad nudi poljoprivredno zemljište u zakup

Izvor: Šumadija Press, 15.Jul.2015, 13:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grad nudi poljoprivredno zemljište u zakup

Pravna i fizička lica koja su upisana u Registar poljoprivrednih gazdinstava, mogu da postanu zakupci poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini na teritoriji grada.

Jjavni oglas za davanje u zakup poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini na teritoriji grada Kragujevca koji je raspisalo Gradsko veće grada Kragujevca, otvoren je do 31. jula. Nadmetanje će se obaviti nakon prikupljanja pisanih ponuda, a najpovoljnije ponude odabraće posebno formirana Komisija za sprovođenje >> Pročitaj celu vest na sajtu Šumadija Press << ovog postupka.

Slobodan Lomović iz Odeljenja za poljoprivredu i vodoregulaciju kaže da su, shodno Zakonu o poljoprivrednom zemljištu, lokalne samouprave dužne da svake godine raspisuju konkurse za davanje u zakup poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini. Uz saglasnost  Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, lokalna samouprava u Kragujevcu je i ove godine završila sve neophodne procedure i raspisala konkurs koji traje do 31. jula.

Raspoloživo je oko 5.000 katastarskih parcela, zemljišta različitih klasa, od pašnjaka i njiva, voćnjaka, vinograda, ponuda je velika. Zainteresovani ponuđači mogu da konkurišu na 776 javnih nadmetanja. U oglasu je za svako nadmetanje data početna cena, a svaki zainteresovani ponuđač daje svoju ponudu, dakle cenu koja je ista ili nešto veća od početne. Kako bi se izbegli troškovi bankarskih garancija i hipoteka, dosadašnja praksa je bila da ponuđač uplati unapred trogodišnji zakup kao meru obezbeđenja. Po isteku trogodišnjeg zakupa ponuđač može ponovo da konkuriše za zakup zemljišta, a u slučaju nekih ulaganja, npr. u infrastrukturu, uz saglasnost resornog ministarstva, zakup se može produžiti najduže do 20 godina – objašnjava Lomović.

Tekst oglasa, sa katastarskim parcelama zemljišta koje se nudi u zakup možete pogledati OVDE.

Uvid u dokumentaciju, odnosno grafički pregled katastarskih parcela po katastarskim opštinama i spisak parcela po formiranim javnim nadmetanjima (kompleksima), koja su predmet izdavanja u zakup, može se izvršiti u zgradi Gradske uprave, u kancelariji br. 406 svakog radnog dana od 7,30 do 15,00 časova.

Javno nadmetanje će se obaviti u zgradi Gradske uprave, 3. avgusta u 10 časova. Ponuđači su dužni da zajedno sa prijavom za javno nadmetanje i potrebnom dokumentacijom, dostave i dokaz o uplati depozita u tačnom dinarskom iznosu navedenom u tekstu oglasa.

Nastavak na Šumadija Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Šumadija Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Šumadija Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.