Izvor: Nezavisne Novine, 27.Feb.2017, 20:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gosti 45.Festa Eva Bandor, Parviz Šahbaz, Finigan Oldfild

Današnja konferencija za novinare 45. Festa bila je posvećena ostvarenjima "Učiteljica" Jana Hrebejka, "Malaria" Parviza Šahbazija, koji se prikazuju u Glavnom takmičarskom programu i filmu "Nokturama" Bertrana Bonela koji je u selekciji "Fokus Evropa".

Eva Bandor, koja za sebe kaže da je mađarska glumica u Slovačkoj, govorila je o filmu "Učiteljica" snimljenom u češko-slovačkoj koprodukciji, koji prikazuje šta se dešava đacima kada je učiteljica korumpirana.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << />
Bandor, koja igra majku jednog od učenika i koja radi u trećoj smjeni i nema vremena za probleme svog djeteta, rekla je da su problemi iz osamdesetih godina u Bratislavi, prisutni i danas u obrazovnom sistemu.

"Ljudi se ne mijenjaju, samo ono što je bilo otvorenije, javnije u komunizmu, danas je skrivenije. Manipulacija djecom se danas vrši na pritajeni način", primetila je Bandor.

Reditelj Parviz Šahbazi predstavio je svoj film "Malaria", portret iranske omladine danas, rekavši da nije bila ideja da snimi dokumentarni film, ali da realnost predstavi što vjernije.

On je objasnio da iranska vlada vrši uticaj na autore u toj zemlji da u svojim ostvarenjima prikazuju samo lijepe strane društva, te njegov film još uvijek nije imao javnu projekciju u Iranu i neki dijelovi filma su cenzurisani.

Šahbazi kaže da od reditelja očekuje da se bave problemima u svom društvu kao što to, na primjer, čini Emir Kusturica.

Šahbazi se osvrnuo i na sinoćnu dodjelu Oskara Irancu Ašgaru Farhadiju za ostvarenje "Trgovački putnik" u kategoriji najbolji strani film, primetivši da film jeste kvalitetan, ali da je Farhadijevom uspehu doprineo i američki predsednik Donald Tramp svojom uredbom o zabrani ulaska u SAD državljanima sedam mahom muslimanskih zemalja zbog čega iranski reditelj nije prisustvovao ceremoniji dodjele priznanja Američke filmske akademije.

O ostvarenju "Nocturama", koji minuciozno prati grupu mladih ljudi, umornih od društva u kome žive dok planiraju i izvršavaju seriju terorističkih napada u Parizu, danas je govorio glumac Finigan Oldfild koji je kazao da nije bila ideja da se bave terorizmom nego pobunom mladih sličnom onoj iz 1968. godine.

On je rekao da je scenario napisan 2006. godine, ali da poslije terorističkih napada u Parizu 2015. godine, ovaj film se drugačije gleda i o njemu se drugačije govori.

Komentar kritičara "Gardijana" da "Bonelov film o grupi zgodnih mladih buntovnika u francuskoj prijestonici radi upravo ono što ne bi smio - čini da terorizam izgleda kul", Oldfild je naglasio da terorizam nikada nije kul i da je ideja reditelja bila da prikaže presjek pariske omladine.

Zanimljivo u filmu, prema riječima glumca, jeste što se do kraja ne znaju motivi tih mladih ljudi.

"Svako od njih ima razloga za pobunu, oni se bore protiv kapitalizma, ali na kraju upadaju u njegovu zamku. Film zapravo pokazuje da se od kapitalizma ne može pobjeći osim ako ne živite na nekoj čuki daleko od svijeta", primetio je Oldfild.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Povezane vesti

Gosti Festa Eva Bandor, Parviz Šahbaz, Finigan Oldfild

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Feb.2017, 10:23

Jučerašnja konferencija za novinare 45. Festa bila je posvećena ostvarenjima "Učiteljica" Jana Hrebejka, "Malaria" Parviza Šahbazija, koji se prikazuju u Glavnom takmičarskom programu i filmu "Nokturama" Bertrana Bonela koji je u selekciji "Fokus Evropa"...Eva Bandor, koja za sebe kaže da je mađarska...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.